10 Saker att göra i Linköping som besökare 2024

Som turist i Linköping finns det många roliga aktiviteter och sevärdheter att uppleva. Här är 14 roliga saker att göra i Linköping:

 1. Gamla Linköping: Ta en tidsresa till det förflutna genom att besöka Gamla Linköping, en pittoresk stadsdel med bevarade byggnader från förr. Utforska de kullerstensgator, butiker, hantverksverkstäder och kaféer som ger en autentisk känsla av historien.
 2. Flygvapenmuseum: Ett spännande museum för både barn och vuxna, där du kan upptäcka Sveriges flyghistoria, klättra ombord på olika flygplan och uppleva flygsimulatorer.
 3. Domkyrkan: Besök Linköpings domkyrka, med anor från 1200-talet, och njut av den imponerande arkitekturen och den vackra interiören.
 4. Östergötlands museum: Utforska regionens historia och kultur genom en omfattande samling utställningar, från forntida artefakter till modern konst.
 5. Valla fritidsområde: Ta en avkopplande promenad eller picknick vid Valla gård, ett stort grönområde med vackra sjöar och natur.
 6. Bergs slussar: Besök Göta kanals berömda slusstrappa, som är en teknisk bedrift, och se båtarna passera genom kanalen.
 7. Trädgårdsföreningen: Njut av en avkopplande dag i den vackra Trädgårdsföreningen, en prisbelönt park med blommande växter, dammar och grönområden.
 8. Konserter och evenemang: Kolla in vad som händer på Linköpings konsert- och evenemangsarenor, såsom Saab Arena och Konsert & Kongress, för att få uppleva musik, shower och andra spännande uppträdanden.
 9. Tinnerö eklandskap: Utforska Tinnerö eklandskap, ett naturreservat med vandringsleder och rika möjligheter till fågelskådning.
 10. Sola och bada: Ta ett svalkande dopp i Linköpings fina vatten, eller lägg dig bara och koppla av intill vattnet.

10 Saker att göra i Linköping: Bilder och information

1. Gamla Linköping

Torget i Gamla Linköping
Kryddbodtorget, Gamla Linköpings centrum. Bild från Clemensfranz.

I Gamla Linköping får du möjligheten att ta en minnesrik tidsresa tillbaka till en svunnen era. Stadsdelen bjuder på en unik historisk miljö med charmiga trähus och kullerstensgränder. Här kan du njuta av den rofyllda atmosfären och utforska många intressanta museimiljöer och utställningar.

Under ditt besök kan du även upptäcka butiker som erbjuder unikt hantverk, modern design och närproducerade matprodukter. Det finns också möjlighet att stilla hungern och törsten på restauranger och caféer med olika kulinariska erbjudanden.

Gamla Linköping är inte bara för vuxna, utan har massor av aktiviteter som passar både stora och små. Museet är tillgängligt året runt, dygnet runt, och dessutom gratis, vilket gör det enkelt att göra ett besök till en heldag.

En kort promenad genom naturreservatet Vallaskogen tar dig till det lantliga Valla Gård och Vallamuseerna, där du kan få en inblick i utvecklingen inom jordbruk, transport och teknik. Här finns också möjlighet att komma nära djur och natur. Barnfamiljer kan njuta av ett besök vid Lill-Valla, Linköpings största lekpark med möjlighet att hälsa på hästar, får, getter, höns och kaniner.

Under sommaren kan du delta i evenemanget ”Tidernas sommar”, där skådespelare bjuder på spontanteater på gator och torg. I luffarskolan får du lära dig luffarnas hemliga språk och i folkskolan kan du skriva med griffel och bläck. Det finns olika miljöer där du kan leka och delta i olika sysslor för att lära dig mer om livet förr.

Ett nytt tillskott i stadskvarteren är LasseMajas Deckarhus, inspirerat av Martin Widmarks böcker om LasseMajas Detektivbyrå. Här kan du hjälpa detektiverna Lasse och Maja att lösa mysterier i en spännande miljö som passar för besökare året runt.

Under veckorna runt jul förvandlas friluftsmuseet till en plats fylld av genuin julstämning. Du kan besöka den populära julmarknaden med hundratals marknadsstånd som erbjuder allt från hantverk till mat, medan klingande toner av körsång och julmusik fyller gatorna.

När hungern melder sig under ditt besök i Gamla Linköping, finns flera alternativ att välja bland. Ett smaskigt exempel är de nygräddade våfflorna som serveras med lokala ingredienser. Vill du ha något sött kan du besöka Cloettas butik och unna dig några goda karameller.

Önskar du stanna längre i Gamla Linköping finns flera övernattningsmöjligheter, såsom hotell och vandrarhem, där du kan förlänga din upplevelse och fortsätta utforska denna unika historiska miljö. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, shopping eller bara en stunds avkoppling i vacker miljö, har Gamla Linköping något att erbjuda för alla besökare.


2. Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseum i Linköping är ett modernt, kulturhistoriskt museum som bjuder på en imponerande flygplanssamling av världsklass. Som turist är detta ett måste att besöka för alla åldrar, oavsett förkunskaper. Museet ger dig en unik inblick i flygets hundraåriga historia och har spännande utställningar som passar både barn och vuxna.

I museets utställningar kan du beundra en samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flyget genom tiderna. En av höjdpunkterna är vraket av den svenska DC-3:a som sköts ned av sovjetiskt jaktflyg över Östersjön 1952, vilket ger en gripande inblick i historiska händelser.

Just nu byggs en ny basutställning där trettiotalet militära flygplan från nittonhundratalets första hälft kommer att visas upp. Från det allra första militära flygplanet, Nyrop nr. 3, även kallad ”Bryggarkärran”, till det första inhemskt konstruerade och tillverkade jetflygplanet Saab J 21R. Utställningen öppnar sommaren 2023 och kommer att ge dig en ännu djupare förståelse för flygets utveckling och betydelse.

Barnens Flygvapenmuseum är en del av museet som verkligen passar alla åldrar. Här kan du och dina barn lära er om flyg i spännande experimentstationer i Flyglabbet, museets science center. Bygg ett flygplan, testa hur det är att stå mitt i en storm eller upplev känslan av att flyga JAS 39 Gripen i simulatorn. Det är som att flyga på riktigt! Utanför museet väntar Leklanda, där barnen kan köra runt på banorna, leka med maskotarna Drakel och Viggo, och utforska deras verkstad fylld med märkliga pryttlar och knasiga grejjer. Museet erbjuder dessutom ofta roliga och kluriga barnaktiviteter och evenemang, så se gärna över kalendern inför ditt besök för att planera in extra spännande aktiviteter.

För dig som är intresserad av arkiv och litteratur om flyg och flyghistoria har Flygvapenmuseum mycket att erbjuda. I arkivet kan du botanisera bland foton, brevkorrespondens, ritningar, pressklipp och mycket mer. Flygvapenmuseums bibliotek är ett specialbibliotek med svenska och utländska böcker om flygets framsteg genom tiderna.

Efter en fullspäckad dag på Flygvapenmuseum kan du ta en paus och njuta av en klimatsmart lunch eller fika på Calle C Restaurang & Café. Här serveras närodlade och ekologiska råvaror, och det finns en speciell barnmeny med portioner som mättar barnens magar när de börjar kurra.

Glöm inte att avsluta ditt besök med ett stopp i museibutiken, där du kan hitta roliga och minnesvärda souvenirer att ta med dig hem från Flygvapenmuseum. Sammanfattningsvis är Flygvapenmuseum en fascinerande upplevelse som ger dig möjlighet att utforska flygets spännande historia, samtidigt som det bjuder på roliga aktiviteter för hela familjen. Ett perfekt utflyktsmål för både flygentusiaster och nyfikna turister i Linköping!


3. Linköpings Domkyrka

Linköpings Domkyrka från utsidan
Linköpings domkyrka februari 2022. Bild från Katlinke.

Som turist i Linköping finns det en till plats du absolut inte får missa: Linköpings Domkyrka. Denna magnifika katedral är Sveriges bäst bevarade medeltida kyrkobyggnad och bjuder på en enastående upplevelse för alla besökare. Här finns otaliga skatter att upptäcka och fascinerande detaljer som tar dig tillbaka i tiden.

Domkyrkans gotiska blindarkader pryds av märkliga stenfigurer som berättar sin egen historia. Du kan även beundra den vackra glasskulpturen ”Golgata” från Orrefors och fönstren som föreställer Maria som brer ut sin mantel av blommor över besökarna. De höga och ljusa valven ger en känsla av rymd, och du befinner dig i en av Nordens största katedraler. Samtidigt finns det en vrå där du kan finna stillhet, be och tända ett ljus om du så önskar.

Linköpings Domkyrka är öppen året om och erbjuder ett varierat program med konserter och föreläsningar. Här kan du ta del av musikaliska och kulturella evenemang som berikar din upplevelse av denna historiska plats. Den imponerande höjden av kyrktornet, som sträcker sig hela 107 meter mot himlen, visar dig vägen från stadens hjärta.

En kort promenad från domkyrkan finns Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum, som är väl värt ett besök. Här får du fördjupa dig i kyrkans historia och se medeltida textilier, Vadstenabroderier, silverföremål och mycket mer. Museet kompletterar ditt besök i domkyrkan och ger dig en ännu mer nyanserad förståelse för dess betydelse genom historien.

Oavsett om du är intresserad av historia, arkitektur eller bara vill uppleva en stunds andlighet och vördnad i en vacker miljö, är Linköpings Domkyrka en plats du inte bör missa. Det är en möjlighet att gå tillbaka i tiden, vila ögonen på fantastiska konstverk och uppleva den storslagna atmosfären i denna medeltida katedral. Så ta dig tid att besöka denna historiska skatt när du är i Linköping, och låt dig hänföras av dess prakt och mystik.


4. Östergötlands museum

Östergötlands museum i Linköping från utsidan
Östergötlands länsmuseum från utsidan. Bild från Atlasgatan.

Som turist i Linköping finns en ännu pärla av kulturell rikedom som du inte bör missa – Östergötlands museum. År 2023 vann det utmärkelsen ”Årets Museum”, och det är lätt att förstå varför när du stiger in genom dess portar. Museet erbjuder en fantastisk mix av kulturskatter och spännande utställningar, vilket gör det till en attraktion för besökare i alla åldrar.

En av de nyare kulturhistoriska utställningarna, ”Vägen hit”, tar dig på en resa genom tiden, från nutid till 11 000 år tillbaka i historien då inlandsisen smälte. Här är fokus på Östergötland och dess fascinerande landskap. En central del av denna utställning är Bergsgraven, ett känt inslag i östgötarnas historia. Du kommer att fascineras av den historiska rikedomen och upptäcktsfärden genom årtusendena.

För konstälskare är den nya konstutställningen ”Verkligheter” ett måste att besöka. Här kan du beundra nyförvärv som inkluderar mästerverk som ”Bränningar och skepp vid bohuslänska kusten”, en oljemålning av Marcus Larson, samt ”Paradiset”, ett fotografi av Elisabeth Ohlson. Detta fotografi visas i anslutning till målningen ”Adam och Eva”, skapad på 1500-talet i Cranachs ateljé i Tyskland. Det är en visuell fest som tar dig på en resa genom olika konstverk och tidsepoker.

Om du reser med barnfamiljer, kommer ”Viljans värld” att få de små upptäckarna att le. Denna spännande och lärorika upplevelsemiljö är speciellt utformad för barn i åldrarna 3 till 10 år, men även vuxna kommer att finna intressanta föremål och lära sig tillsammans med sina barn och barnbarn. Här är det inte bara lek och spännande utforskning, utan också en möjlighet att upptäcka forntida föremål och historia på ett roligt sätt.

För den som älskar spännande samlingar från andra kulturer erbjuder ”Österlandets skatter” en otrolig upplevelse. Denna utställning presenterar föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien. Tillsammans med föremålen får du höra berättelser om hur de hamnade här, om deras historia och betydelse. Det är som att resa världen runt genom historien och upptäcka olika kulturers skatter och skönhet.

Östergötlands museum är en unik skattkista av historia, kultur och konst. Som turist i Linköping ger ett besök på detta museum dig en ovärderlig inblick i regionens och världens rika arv. Oavsett om du är intresserad av arkeologi, konst, historia eller bara vill ha en spännande och lärorik upplevelse, är Östergötlands museum det perfekta resmålet för dig och din familj. Ge dig själv möjligheten att berikas av kunskap och upplevelser, och besök detta prisbelönta museum som kommer att förbli ett minne för livet.


5. Valla fritidsområde

Valla fritidsområde i Linköping är en del av Gamla Linköping och är en pärla för både lokalbefolkning och turister då det finns massor av spännande aktiviteter att upptäcka här. Valla gård är en gård som lockar med sin charmiga atmosfär och är en perfekt plats för en rolig och avkopplande utflykt.

Ett av de mest populära inslagen på Valla gård är Linköpings största lekpark, Lill-Valla, där barnen kan leka och ha kul i en fantasifull miljö. Förutom lekparken finns det också pulkabackar och minigolfbanor som erbjuder underhållning för hela familjen. Lekladugården lockar med sina trädjur och en chans att hälsa på riktiga djur som hästar, getter, kaniner och höns. För de små äventyrarna finns även ponnyridning som arrangeras varje söndagsförmiddag under skolans läsårstider vid Vallastallet.

Mat och fika är viktiga ingredienser på Valla fritidsområde, och det finns en restaurang med café där du kan njuta av god mat och dryck. Under sommarmånaderna finns det ännu fler glass- och fikaställen att välja mellan. För dem som föredrar att grilla eller ta med egen matsäck finns det välutrustade grillplatser och picknickområden som kan användas året runt.

Vallamuseerna är en del av upplevelsen på Valla gård och visar upp en imponerande samling av traktorer, lantbruksmaskiner, vagnar, slädar, tåg och annan teknik. Detta är en rolig och lärorik aktivitet, särskilt för barnen som kan prova att sitta i en traktor och uppleva historiska fordon på nära håll. Under sommaren, från veckan efter midsommar till början av augusti, blir museerna ännu mer spännande då du kan utforska dem på egen hand med hjälp av familjespåret ”Upptäck Valla gård”. Du har också möjlighet att hjälpa gårdsfolket vid Östra Torp med deras dagliga sysslor eller delta i den underhållande luffarskolan varje eftermiddag.

Valla gård har en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, och flera byggnader som daterar sig till 1800-talet är bevarade och öppna för besökare. Stallbyggnader och gårdssmedjan ger en autentisk inblick i gårdens historia och traditioner.

För turister är Valla fritidsområde en perfekt plats att utforska och uppleva den genuina svenska landsbygdskulturen. Här kan du njuta av naturen, delta i roliga aktiviteter för hela familjen och upptäcka spännande museer som ger dig en unik inblick i gårdens och områdets historia. Oavsett om du är intresserad av historia, teknik, djur eller bara vill njuta av en härlig dag i vacker omgivning, är Valla fritidsområde ett underbart resmål som kommer att ge dig minnen för livet. Så ge dig själv möjligheten att utforska detta prisbelönta friluftsmuseum i Linköping, och du kommer inte att bli besviken på allt det har att erbjuda.


6. Bergs slussar

Bergs slussar är Göta kanals största attraktion och ett absolut måste för turister som besöker Linköping. Under sommaren passerar tusentals båtar genom Göta kanal, och att se vattenmassorna strömma i Bergs slussar är verkligen ett imponerande skådespel.

Den mest spektakulära delen av Bergs slussar är den magnifika slusstrappan Carl Johan, som består av sju sammankopplade slussar. Denna imponerande trappan höjer eller sänker båtarna hela 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn och är därmed även Göta kanals längsta slusstrappa. Totalt lyfts båtarna hela 29,1 meter i Bergs slussar. Att se båtarna färdas genom dessa slussar är en oförglömlig upplevelse och ger en känsla av den imponerande tekniska utvecklingen som har gjort Göta kanal möjlig.

För turister som äger egna fritidsbåtar är en resa längs Göta kanal i sin egen takt en nästan självklarhet. Att guppa fram med båt längs kanalen och njuta av båtlivet i denna idylliska hamn är en unik och avkopplande upplevelse. Dessutom finns det många sevärdheter längs vägen att upptäcka.

För de som inte har egen båt finns det möjlighet att ta en kryssning på den vackra sträckan mellan Bergs slussar och Borensberg. Kryssningen tar cirka 3,5 timmar och erbjuder en fantastisk utsikt över naturen och kanalen. Återresan kan göras med båt, buss eller cykel, och det finns möjlighet att hyra cyklar i området för att utforska närliggande platser.

För dem som är intresserade av passagerarbåtar är Bergs slussar också en sevärdhet. Här kan man få möjlighet att se de stora kryssningsbåtarna slussas upp- eller nedför den stora Carl Johan slusstrappan. Det är även underhållande att se de mindre fritidsbåtarna hanteras av både erfarna och mindre vana kaptener när de slussar längs kanalen.

Vid Bergs slussar finns också en utställning om de imponerande slussportarna som håller kanalen på plats. Här kan man lära sig mer om den tekniska utvecklingen som har påverkat slussarna genom åren och hur olika byggnadstekniker har använts genom Göta kanals drygt 200-åriga historia.

För den som vill njuta av områdets mat och dryck erbjuder flera restauranger och caféer förstklassig mat med enastående utsikt över Göta kanal och Bergs slussar. Att avnjuta en god måltid med glada båtresenärer och den magiska naturen som bakgrund ger en extra dimension till matupplevelsen.

Bergs slussar har också ett rikt utbud av möjligheter till övernattning. För dem som vill ha en unik upplevelse kan Glamping-övernattning med magisk utsikt över gästhamnen vara ett intressant alternativ. Det finns även vandrarhem, stugor och ställplatser för dem som föredrar mer traditionell camping.

Sammanfattningsvis är Bergs slussar ett imponerande och vackert område som lockar både fritidsbåtar och kryssningsbåtar. Att se båtarna slussas genom den magnifika slusstrappan Carl Johan är en oförglömlig upplevelse, och området erbjuder också en mängd andra aktiviteter och sevärdheter som passar både barn och vuxna. Som turist är ett besök vid Bergs slussar ett måste för att uppleva den unika atmosfären och skönheten hos Göta kanals största attraktion.


7. Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen i Linköping är en levande park mitt i stan som erbjuder naturupplevelser och många spännande aktiviteter för både lokalbefolkning och turister. Här kan du uppleva en vacker oas med blomsterprakt och grönska samt delta i en rad evenemang och aktiviteter som passar både unga och gamla.

Trädgårdsföreningen är inte bara en plats för vila och avkoppling, utan även för att njuta av naturen och delta i olika evenemang. Håll koll på Visit Linköpings evenemangskalender för att hitta kommande evenemang i parken. Oavsett när du besöker Trädgårdsföreningen är chansen stor att du kan ta del av spännande och roliga arrangemang.

För de som vill vara aktiva och röra på sig finns det mycket att välja på i Trädgårdsföreningen. Team Valla ansvarar för de tre beachvolleybollplanerna som du kan boka för en rolig match med vänner. För familjer med barn är parkleken ett perfekt ställe att spendera tid på, med gungor, klätterställningar, sandlådor och rutschkanor som inbjuder till lek. Om du är sugen på något nytt kan du prova på parkgolf, en rolig kombination av krocket och golf som spelas på en 9-håls bana.

För den som gillar träning utomhus erbjuder Friskis & Svettis gratis utomhusgympa under sommaren. Passa på att vara med och träna samtidigt som du njuter av parkens grönska. Om du är sugen på en avkopplande och social aktivitet kan du testa boule på den speciellt anlagda banan intill rotundan.

För alla trädgårds- och naturintresserade är Linköpings Naturcentrum en spännande plats att besöka. Här anordnas en mängd aktiviteter genom olika föreningar, såsom föreläsningar, utflykter, kurser och utställningar inom natur, trädgård, arkeologi och miljö. Naturcentrum bedriver även en naturskola, vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

Ett unikt inslag i Trädgårdsföreningen är ”The Golden Love Pavilion,” ett lusthus skapat av konstnären Joanne Posluszny Hoffsten. Lusthuset har inspirerats av ett lusthus som Johan III lät bygga till hustrun Katarina Jagellonica. Lusthuset har en symbolisk anka på spiran som representerar framgång och kärlek. Joanne hoppas att detta lusthus blir en speciell plats för kärlekspar och kanske till och med en plats för vigselceremonier.

Trädgårdsföreningen är den perfekta platsen för en avkopplande picknick i det gröna gräset under en ljummen sommarkväll. För den som önskar något mer att äta finns det flera restauranger och caféer att välja mellan i parken. Närliggande hotell och vandrarhem erbjuder möjligheter till övernattning för besökare som vill spendera mer tid i Linköping.

Trädgårdsföreningen bär på en spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1859. Här finns flera historiska byggnader, såsom Belvederen, ett vackert utsiktstorn, och Bigården, som drivs av Linköpings biodlareförening. Här kan du också upptäcka Doktor Åmans Trädgård och de fyra idéträdgårdarna, som skapats av olika aktörer utifrån olika teman.

Med det sagt är Trädgårdsföreningen i Linköping är en fantastisk plats för både lokalbefolkning och turister att utforska och njuta av naturen, kulturen och de olika aktiviteterna som erbjuds. Med dess unika miljöer och många möjligheter till upplevelser är Trädgårdsföreningen en destination du inte bör missa under ditt besök i Linköping. Det är en grön oas mitt i staden, där du kan uppleva en mix av historia, natur och spännande aktiviteter för alla åldrar.


8. Konserter & evenemang

Konsert på Saab Arena i Linköping

Saab Arena och Konsert & Kongress i Linköping är två fantastiska platser som erbjuder en mängd spännande konserter och evenemang för besökare från när och fjärran. Oavsett om du är en musikentusiast, sportfanatiker eller bara vill uppleva något unikt, är dessa platser ett måste för turister som vill ha en minnesvärd och underhållande upplevelse.

Saab Arena är en modern och välutrustad evenemangsarena som rymmer upp till 8 500 personer. Här erbjuds en bred variation av evenemang, främst inom sport och underhållning. För sportintresserade är Saab Arena hemmaarenan för Linköping Hockey Club, ett av Sveriges mest framstående ishockeylag. Att uppleva en ishockeymatch med Linköping HC är en intensiv och glädjefylld upplevelse som ger dig inblick i svensk ishockeys unika atmosfär.

Men Saab Arena är inte bara för sportevenemang. Här arrangeras också konserter med nationella och internationella artister inom olika musikgenrer, från pop och rock till hårdrock och elektronisk musik. Oavsett dina musikaliska preferenser kommer du att kunna njuta av spektakulära shower och oförglömliga uppträdanden på denna imponerande scen.

På andra sidan ån av Saab Arena så hittar du Konsert & Kongress – en av Sveriges mest moderna och mångsidiga evenemangslokaler. Med flera olika salar och flexibla möjligheter kan Konsert & Kongress arrangera allt från stora konserter och konferenser till teaterföreställningar och mässor. Denna anläggning har allt som krävs för att ge dig en minnesvärd upplevelse oavsett vilket evenemang du väljer att delta i.

Som turist är Konsert & Kongress en destination du inte vill missa. Här har du möjlighet att se kända artister och band från hela världen uppträda på en av Sveriges bästa konsertscener. Musikaliska upplevelser av högsta kvalitet väntar dig, oavsett om du är intresserad av pop, jazz, klassisk musik eller någon annan genre. Dessutom erbjuder Konsert & Kongress ofta unika evenemang som kan vara svåra att uppleva någon annanstans.


9. Tinnerö eklandskap

Som turist är Tinnerö eklandskap en absolut pärla för alla som vill utforska den biologiska mångfalden kopplad till ekarna och samtidigt njuta av konserter och evenemang i en naturskön miljö.

Tinnerö eklandskap är ett utmärkt resmål för naturälskare, och här finns flera goda skäl att göra en eller flera utflykter till detta unika område som räknas som ett av Europas viktigaste för biologisk mångfald relaterad till ekträd.

Här i trakterna söder om Linköping finns en imponerande mängd ekar, och området kallas därför för Eklandskapet. Detta beror på att de bördiga dalgångarna och de steniga berg- och moränkullarna ger ekarna och andra ädellövträd ideala förutsättningar att frodas. Marken är inte lika intensivt uppodlad som på slätten, vilket gör att ekarna kan växa i sin naturliga omgivning.

I de centrala delarna av Eklandskapet hittar man områden kring godsen Brokind, Bjärka-Säby och Sturefors. Den nordligaste delen, Tinnerö, sträcker sig ända in till utkanten av själva Linköping.

För naturälskaren erbjuder Tinnerö eklandskap en rikedom av upplevelser. Här kan du upptäcka över tusen olika arter, främst insekter, som är knutna till de flera hundra år gamla träden. Sällsynta skalbaggar som läderbagge, ekoxe, kardinalfärgad rödrock och bålgetingkortvinge trivs i ekarna här. Fågelskådare kan glädjas åt att spottra arter som stenknäck, skogsduva och mindre hackspett.

För den historieintresserade finns det också kulturhistoriska skatter att upptäcka. Området är fyllt av fornlämningar, och särskilt från romersk järnålder (0-400 e.Kr.) finns välbevarade spår. Gamla stenmurar, terrasser från gårdar, gravfält och fossila åkrar ger inblick i historiens vingslag.

Som turist är Tinnerö eklandskap ett fantastiskt resmål för att uppleva konserter och evenemang i en naturskön miljö. Här kan du njuta av musikupplevelser och evenemang i en unik omgivning, omgiven av vacker natur och historiska lämningar. Att kombinera kulturella och musikaliska upplevelser med naturvandringar och utforskande av biologisk mångfald ger en helt unik och minnesvärd resa.

För att komma till Tinnerö eklandskap kan du ta dig hit genom en kort promenad från Linköpings centrum. Om du föredrar att cykla eller ta bilen, finns det gott om tillfartsvägar med parkeringsplatser och informationstavlor om leder och sevärdheter i området. Du kan välja mellan flera olika stigar och grusvägar för att utforska den imponerande ekdominerade naturen.


10. Sola och bada

Badplats på våren i Linköping
Badplatsen, Johannelund, Linköping. Bild från Ulltand1.

Som turist i Linköping finns det många underbara möjligheter att sola och bada och njuta av sommarvärmen. Staden har flera härliga badplatser som erbjuder både natursköna omgivningar och möjligheten att ta ett uppfriskande dopp i någon av de vackra sjöarna.

Här är några av de bästa badställena i Linköping:

 1. Bankekinds badplats, Svinstadsjön: Denna badplats är perfekt för den som inte vill ha den starkaste sommarsolen, då den har en österläge och omges av en sluttande gräsyta. Badet ligger vid Svinstadsjöns västra strand söder om Bankekind.
 2. Bestorps badplats, Stora Rängen: Ett anrikt bad med en vacker omgivning. Här kan du njuta av badet vid Stora Rängen, som är belägen vid slutet av Badvägen inne i Bestorps samhälle.
 3. Brokinds badplats, Lilla Rängen: En familjevänlig badplats med sandstrand och badflotte. Badet ligger vid Lilla Rängen inne i Brokinds samhälle och erbjuder klart och fint vatten.
 4. Himnabadet: Ett föreningsdrivet utomhusbad beläget i Linghem, där du kan njuta av badandet i en trevlig miljö.
 5. Hjulsbro badplats, Kinda kanal: Ett bryggbad vid Stångåns östra strand söder om stadsdelen Hackefors. Ett perfekt ställe att ta ett svalkande dopp i kanalen.
 6. Hultabadet, Järnlunden: Denna badplats ligger på den norra sidan av Törneviken i Järnlundens största vik. Sjön har klart och rent vatten, vilket gör badupplevelsen extra njutbar.
 7. Hultsjöbadet, Hultsjön: Beläget vid Hultsjön i den norra delen av kommunen, där du kan njuta av badet i vackra omgivningar.
 8. Johannelundsbadet, Stångån: En central badplats i Johannelund, med badmöjligheter i Kinda kanal. Här finns även beachvolleybollplaner för en rolig paus från solstolen.

Utöver de natursköna badplatserna finns det även simhallar för den som vill simma och träna inomhus. Medley Ljungsbro fritidscenter, Medley Tinnerbäcksbadet, Valkebobadet och Tinnerbäcksbadet är några av de populära simhallarna i staden.

Sommarvädret i Linköping är generellt behagligt, medan temperaturerna under de varmare månaderna, som juni till augusti, vanligtvis ligger mellan 20 till 25 grader Celsius. Vissa dagar kan temperaturen dock stiga över 25 grader och erbjuda riktigt varma dagar som är perfekta för att sola och bada.

Oavsett om du föredrar att bada i sjöarna vid natursköna badplatser eller simma inomhus i moderna simhallar, erbjuder Linköping en perfekt kombination av avkoppling och vattennöjen för turister som söker en trevlig sommarupplevelse. Så packa badkläderna och solskyddet, och upplev en fantastisk tid med bad och sol i den vackra staden Linköping!


Saker att göra i Linköping med barn

I Linköping finns det en mängd olika aktiviteter att hitta på om man är liten och nyfiken. Här är några härliga tips på hur du och dina barn kan få utlopp för er lekfullhet i Linköping:

 • Flygvapenmuseum: Ett mecka för flyg- och teknikfantaster. Här kan ni följa med på en oförglömlig resa genom 1900-talets flyghistoria fram till dagens JAS 39 Gripen. Museet har även en Gripen-simulator och ett science center där ni kan lära er mer om flyg i spännande experimentstationer.
 • Gamla Linköping: Ta med barnen på en tidsresa till Gamla Linköping, ett friluftsmuseum som skildrar Linköping runt sekelskiftet 1900. Här kan ni uppleva stad, skog och land med trähus och kullerstensgränder. Under Tidernas sommar och Tidernas jul arrangeras extra många kul familjeaktiviteter.
 • LasseMajas Deckarhus: Ett deckarhus baserat på Martin Widmarks ikoniska böcker om dunderduon Lasse och Maja som löser brott. Här kan ni samla in ledtrådar, lösa mysterier och hjälpa detektivbyrån. Café Panini och Bernard ligger granne med polisstationen och erbjuder god mat och fika.
 • Valla gård och Lill-Valla: Upplev Linköpings landsbygdshistoria och största lekpark. Här kan ni möta djur som hästar, grisar, får, getter, ankor, höns och kaniner. Lekparken Lill-Valla har tre stora lekområden med gungor, klätterställningar och mycket mer.
 • Trädgårdsföreningen: En härlig oas mitt i hjärtat av Linköping där ni kan njuta av öppna ytor, lekpark, beachvolleyboll, och en restaurang i det vackra Belvederen-utkikstornet.
 • Björkö 4H: Upplev nära möten med djur som hästar, grisar, får, getter, ankor, höns, kaniner och en åsna. Klappa, mata, rida och bli bonde för en dag.
 • Mutebo-Aspnäs Järnväg & Café: Färdas genom naturen på en miniatyrjärnväg och avnjut hembakat och glass på cafét.
 • Hangaren Hot Sport Center: Aktiva aktiviteter inomhus som inlines, skateboard, BMX, klättring och trampolin-hoppning.
 • Fun Skate Park: En av Sveriges största utomhusskateparker där ni kan öva trix och kickflip.
 • Ekenäs slott: Upplev riddarspel, julmarknader och spökvandringar på detta historiska slott.

Saker att göra i Linköping när det regnar

När det regnar i Linköping finns det fortfarande massor av roliga aktiviteter att göra. Här är några förslag på saker att göra i staden oavsett vädret:

 • Upptäck Gamla Linköping: Många delar av Gamla Linköping är inomhus och erbjuder en trevlig upplevelse oavsett väder. Utforska gratis museimiljöer som apoteket, handelsboden, banken och sprutboden. Ta en fika på Dahlbergs café eller Skönfärgaregården Våffelstuga, köp sötsaker i Cocosbollsboden eller Cloettaboden, och kolla in olika hantverksbodar.
 • Lösa mysterier på LasseMajas Deckarhus: På LasseMajas Deckarhus kan ni lösa spännande mysterier i grupper på 3-5 personer, eller bara ta en fika på Panini & Bernards café mitt i Valleby med utsikt över hamnen och polisstationen.
 • Besök Linköpings slott: Utforska delar av Sveriges äldsta profana byggnad, Linköpings slott, som har delar från 1100-talet. I norra flygeln finns Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum med visningar och olika utställningar.
 • Beundra domkyrkan: Besök Linköpings domkyrka, Sveriges näst största kyrkobyggnad, och njut av dess skönhet och historiska betydelse.
 • Titta på konst på Passagen: Upptäck samtida konst av olika slag på Konsthallen Passagen, som gör modern konst tillgänglig för alla med fri entré.
 • Besöka Östergötlands museum: Utforska både permanenta och tillfälliga utställningar för hela familjen på Östergötlands museum, där barn upp till 18 år har gratis inträde.
 • Gå till biblioteket: Passa på att läsa en bok eller titta på spännande föremål i Kuriosakabinettet på Berga slott, numera bibliotek.
 • Äta brunch eller lyxfrukost: Njut av en god buffé på något av stadens caféer eller hotell och ta det lugnt med frukostmålet.
 • Gå till Flygvapenmuseum: Upplev flygplan och fascinerande flyghistoria på Flygvapenmuseum, som är en spännande aktivitet oavsett väder.
 • Ha picknick i en paviljong: Duka upp en mysig picknick under tak i Kärlekens paviljong i Trädgårdsföreningen, i lusthuset vid Tannefors slussar eller i Westholmska templet på Koberget i Vimanshäll.
 • Promenera med paraply: Ta en avkopplande promenad längs Stångån eller Tinnerbäcken och njut av sällskapet och den varma drycken.
 • Åka båt på Kinda kanal: Trots regn kan en båttur på kanalen vara rofylld och mysig med M/S Kind eller M/B Stockholm som erbjuder olika turer.
 • Ta en loppisrunda: Utforska Linköpings utbud av secondhand-butiker och fynda unika föremål.
 • Fika i en djungel: Besök Tropikhuset i Trädgårdsföreningen och njut av en tropisk känsla med växter och en god fika.
 • Bada i ett äventyrsbad: Besök Tinnerbäcksbadet, ett äventyrsbad i toppklass som passar lika bra vid regniga dagar som vid solsken.
 • Testa någon fysisk aktivitet: Simma i simhallen, hoppa studsmatta på Yoump Trampolinpark, spela beachvolleyboll på Beach Arena eller bowla.

Om regnet inte hindrar er, kan ni även ta pendeln eller bilen till Norrköping, som är fyllt av museum, gallerior och second-hand-butiker för ytterligare äventyr. Där kan ni, om ni ha tur, också få ett annat (förhoppningsvis inte regnigt) väder! Så oavsett väder och situation, finns det alltid något kul att göra i Linköping!

Lämna en kommentar

resebloggar.info