Blå Lagunen Malta – En stor guide inför resan

Blå Lagunen Malta är en av Maltas mest eftertraktade naturliga pärlor. Belägen på den vackra ön Comino, omgiven av dramatiska klippor och kristallklart turkost vatten, lockar denna plats besökare från när och fjärran. Med sin orörda skönhet och avslappnade atmosfär erbjuder Blå Lagunen en unik möjlighet att njuta av sol, bad och en fantastisk undervattensvärld. Från snorkling och dykning till avkoppling på stranden och utforskning av området med båtturer, har Blå Lagunen något att erbjuda alla som söker en oförglömlig naturlig upplevelse i Malta.

I denna artikel kommer vi guida dig allt du behöver veta om Blå Lagunen på Malta, så att du kan få den bästa möjliga resan och upplevelsen.

Hur man tar sig till Blå lagunen i Comino

Ta dig till Comino med färja

Om du väljer att åka till Comino med kollektivtrafik, kanske du måste ägna minst 2 timmar till resan. 

Malta är en liten ö men det betyder inte att bussresorna är korta. 

Det är dock ganska lätt att hitta en buss som tar dig till Cirkewwa färjeterminal som är avgångspunkt på den norra delen av Malta. Det finns två operatörer som tillhandahåller tjänsten – Comino Ferries och Comino Ferry service .

Se den allmänna översikten över direktbussar som går till Cirkewwa (som den sista busshållplatsen) från olika platser på Malta.

DestinationBussnummer
Valletta41 eller 42
Msida41 eller 42
Mosta41 eller 42
Sliema222
St. Julian’s222
Bugibba221
FlygplatsX1
Golden Bay101 eller 102

Om du avgår från Gozo måste du ta buss nummer 301 eller 303 på väg till Mgarr färjeterminal från Victoria, Gozos huvudstad.

När du anländer till färjeterminalen kan du köpa en returbiljett för €10 från Mgarr, Gozo och för €13 från Cirkewwa, Malta. En enkelbiljett med buss är 2,00 € under sommarmånaderna och 1,50 € på vintern och är giltig i upp till 2 timmar.

Men om du har hyrt en bil eller andra transportmedel är det bara att ta sig till Cominos färjeterminal. 

Terminalen ligger i Marfa, som ligger cirka 1 km från Gozos färjeterminal. Det enklaste sättet att komma fram om du använder Google Maps är att leta efter hotellet Riviera. Riviera-hotellet ligger bokstavligen några meter från Cominos färjeterminal. 

Båtar i Blå Lagunen i Malta

Att ta sig till Comino med en båtkryssning

Om du bor runt Bugibba eller Sliema / St. Julians område och bara vill ta dig till Comino utan att tänka över det, kan du välja en av de organiserade båtkryssningarna. 

Du kan välja mellan flera leverantörer för att se till att fartyget har alla tjänster och bekvämligheter du behöver:

 • tvättrum
 • soldäck
 • skåp
 • mat och dryck finns ombord eller till och med ingår i priset.
 • vissa kryssningsfartyg låter dig till och med simma från fartyget eller använda sin vattenrutschbana om de har en.

Det är väldigt lätt att hitta ett kryssningsföretag även när man går runt i de mest trafikerade områdena i Sliema, St. Julian’s eller Bugibba, men du kollar listan nedan till att börja med:

Fartygen avgår från olika platser över hela Malta så ha din plats i åtanke när du väljer leverantör. De trafikerar nästan varje dag på sommaren, men under de kallare månaderna mellan november och mars körs inga kryssningar.

TIPS: När du bestämmer dig för vilket kryssningsföretag du ska åka till, tänk på vilken timme de anländer till Comino. Du kanske vill välja en tidig för att se till att du kommer dit innan folkmassorna och lyckas fånga en bra plats.

Person som simmar i Blå Lagunen Malta

Vad man ska ta med sig till Blå Lagunen

Solskydd

Solglasögon, solskyddsmedel, bred hatt och helst ett paraply: dessa är viktiga för de maltesiska varma sommardagarna där solen kan vara farlig. UV-indexnivåer på 10+ är ganska vanliga på sommaren. Se till att du tar på dig solkräm om du bestämmer dig för att tillbringa dagen på ön, även om du normalt inte är personen som bränner dig. Även en lätt tröja för att täcka axlarna kan vara nödvändigt om du inte är van vid så varmt väder och stark sol.

Snacks

Först och främst, se till att du tar med dig mycket vatten att dricka. Du kan köpa mer och snacks på ön också, men som du kan förvänta dig kommer priserna att bli dyrare än normalt. Det finns några strandkiosker där du kan hitta snacks och drinkar och till och med deras berömda ananascocktails, som du hittar över hela Instagram. Om du föredrar att äta i ett lugnare område kan du ta en promenad till Comino hotel där du kan hitta en restaurang.

Baddräkt, stor handduk och snorkelglasögon

Förmodligen ett självklart val men det är viktigt att komma ihåg att hålla dig sval så det rekommenderas att bada regelbundet och försöka hålla dig i skuggan när du inte är i vattnet om du kan. Du kanske vill ta med en luftmadrass om du har en. Du kan också köpa några där även om vi rekommenderar att du skaffar en innan du åker eftersom de säljer den för relativt höga priser på ön.

Kamera och mobiltelefon

Missa inte möjligheten att fånga skönheten att behålla som minnen eller dig själv, dela med andra eller till och med använda bluesen som konstverk i ditt hem. Du skulle bli besviken om du missade chansen att ta åtminstone några bilder. Och en actionkamera skulle vara ett utmärkt val här – om du har en, lämna den inte bakom dig!

Åksjukepiller

Det enda sättet att ta sig till ön är med färja eller båt så du kommer definitivt att spendera minst några minuter på havet. Om du lätt blir sjösjuk rekommenderar vi att du tar en tablett cirka en timme innan din båttur. Havet är vanligtvis ganska lugnt under sommarmånaderna men blir lite hårdare när vindarna blir starkare på hösten och vintern.

Spel, brädspel, kort

Det är mest troligt att du kommer att tillbringa hela dagen på ön eftersom buss- och färjeresan ibland inte gör det värt det att komma bara för några timmar. Även om det finns många platser att utforska, kan det vara trevligt att ta med sig några spel som du kan njuta av tillsammans med dina vänner på dina pauser från simningen.

Rejäla skor

Om du planerar att ge dig in i landet, se till att bära bekväma sneakers eller till och med vandringsskor beroende på vädret och dina planer för dagen. Ytan är ganska stenig och man vill inte skada sig när man klättrar uppför klipporna för att njuta av utsikten. Du kanske vill packa dina flip-flops också för att vara mer bekväm på stranden.

Lätta kläder

Under de varmaste månaderna juni, juli och augusti behöver du inte mycket mer än din baddräkt och något väldigt lätt för att skydda dig från solen. Om du bestämmer dig för att göra en resa till ön under de kallare månaderna på hösten eller vintern, kan du behöva en lätt jacka. Temperaturen blir inte för låg men vindarna är ganska starka och kan bli kyliga.

Historia och geografi

Blå Lagunen Malta är inte bara en naturlig underverk, utan också en plats med en rik historia och intressant geografi. Genom århundradena har denna idylliska lagun spelat en betydande roll för lokalbefolkningen och har lockat uppmärksamhet från besökare över hela världen.

Historiskt sett har Blå Lagunen varit en fristad för fiskare och sjömän. Dess skyddade läge och kristallklara vatten erbjöd en säker hamn för båtar och möjligheten att fånga färsk fisk. Det var en viktig resurs för lokalbefolkningen och hjälpte till att försörja samhällen på ön Malta under många år.

Den geografiska belägenheten av Blå Lagunen är också en del av dess lockelse. Den är belägen på den västra delen av den lilla ön Comino, som ingår i Maltaarkipelagen. Comino är känt för sin orörda skönhet och sitt skyddade naturområde. Med omgivande klippor och det turkosblå vattnet bildar Blå Lagunen en oas av lugn och naturlig skönhet mitt i Medelhavet.

Förutom sin historia och geografi är Blå Lagunen också en viktig del av Maltas naturliga arv. Det är ett område av ekologisk betydelse och hem för ett rikt marint liv. Korallrev och en mångfald av fiskarter finns i det klara vattnet, vilket gör Blå Lagunen till en drömdestination för snorkling och dykning.

Sammanfattningsvis kombinerar Blå Lagunen Malta sin fascinerande historia, magnifika geografi och biologiska mångfald för att skapa en plats som är både unik och enastående. Det är en destination som bjuder in besökare att utforska, beundra och njuta av den naturliga skönheten som har lockat människor i århundraden.

Attraktioner och sevärdheter i Blå Lagunen

Blå Lagunen Malta bjuder på en rad imponerande attraktioner och sevärdheter som lockar besökare att beundra dess naturliga skönhet och utforska dess fascinerande miljö. Här är några av de höjdpunkter som gör Blå Lagunen till en oförglömlig destination.

Klart och turkosblått vatten

Den första synen som möter besökare är det otroligt klara och turkosblå vattnet i Blå Lagunen. Det är som att stiga in i en levande vykortsbild med det glittrande vattnet som sträcker sig så långt ögat kan nå. Att bara njuta av denna pittoreska och fridfulla miljö är en upplevelse i sig.

Turkosblått vatten i Blå Lagunen i Malta

Fascinerande klippformationer

Klippformationerna runt Blå Lagunen är en annan imponerande attraktion. De dramatiska klipporna reser sig majestätiskt över vattnet och skapar en naturlig inramning som förstärker lagunens skönhet. Utforska klipporna till fots för att upptäcka olika vinklar och perspektiv som erbjuder fantastiska fotomöjligheter.

Grottor

För de äventyrliga finns det också grottor att utforska i området. Dessa naturliga grottbildningar är en del av Blå Lagunens unika landskap. Ta en båttur för att komma nära och personligt med grottorna och upptäck deras underjordiska skönhet. Vissa grottor har fascinerande formationer och spektakulära färger, vilket ger en känsla av att vara i en magisk värld.

Grotta i Blå Lagunen i Malta

Snorkling

En av de mest populära aktiviteterna i Blå Lagunen är snorkling. Det kristallklara vattnet avslöjar en fantastisk undervattensvärld med färgglada koraller och en mångfald av marint liv. Snorkla runt i det lugna vattnet och upptäck en underbar värld av fiskar, bläckfiskar och kanske till och med sköldpaddor som simmar omkring. Det är en möjlighet att komma nära naturen och uppleva dess skönhet på första parkett.

Båtturer

För dem som är intresserade av båtturer och utflykter finns det möjlighet att upptäcka mer av Blå Lagunens omgivningar. Organiserade båtturer tar dig till närliggande platser och attraktioner, som Comino Island och dess berömda Blue Lagoon Beach, där du kan njuta av sol och bad i en annan del av detta fantastiska naturområde.

Avkoppling

Blå Lagunen Malta erbjuder också en plats för avkoppling och njutning. Med sin pittoreska strand och lugna atmosfär är det perfekt att bara slappna av och ta in omgivningens skönhet. Luta dig tillbaka på stranden, sola, njut av en picknick eller bara låt dig uppslukas av den vackra utsikten över lagunen.

Sammanfattningsvis erbjuder Blå Lagunen Malta en rad attraktioner och sevärdheter som gör besöket till en minnesvärd upplevelse. Från det klara vattnet och imponerande klippformationerna till grottorna och den fantastiska undervattensvärlden, finns det något för alla att upptäcka och beundra i detta naturliga paradis.

Gå på ön

Om du föredrar att hålla fötterna på torrt land eller om du inte besöker ön under sommarmånaderna i den stekande värmen, byt dina flip flops mot ett par rejäla skor för att överleva den steniga månliknande ytan. Glöm inte att hålla utkik efter Santa Marija-tornet eller Comino-kapellet.

Camping

Comino är ett populärt område för camping även på sommaren. Temperaturen förblir ganska varm och låter dig njuta av nattens lugn på ön. Det finns bara en campingplats på Comino, på norra delen av ön i Santa Marija Bay. Det finns en liten sandstrand som ger tillgång till havet för bad. Utan tillstånd kan du organisera en campingtur med dina vänner och till och med använda den stenbyggda grillen och offentliga toaletter.

Cominotto

Den blå lagunen är inklämd av ön Comino från ena sidan och dess minsta bror som heter Cominotto från andra sidan. Du kan simma över till den lilla ön för att vandra uppför klipporna för att uppleva de fantastiska vyerna eller utforska de få grottorna runt kusten. 

Grottorna är definitivt värda att simma runt i men se upp för maneter och håll dig borta från de vassa klipporna om du ser att havet och vågorna är grova på dagen.

Saker att undvika

Klippor på Blå Lagunen i Malta
 • Försök att motstå att hoppa från klipporna mittemot stranden. Du kanske vill imponera på dina vänner eller känna adrenalinet genom att hoppa från dem, men klippornas yta och väggar är väldigt steniga och i kombination med vågorna kanske ditt hopp inte är värt det. Flera livshotande skador inträffar varje år från klippdykning i Comino, vanligtvis turister – bli inte en av dem. Ryggmärgsskador är mycket vanliga och det finns inget enkelt sätt att ta sig till läkare/sjukhus.
 • Det finns vackra grottor nära Blue Lagoon-stranden, men igen, även erfarna simmare kan kämpa för att komma tillbaka – vågorna och strömmen kan bli ganska starka. Simma inte ut från de angivna simzonerna.
 • Se upp för de små maneterna  och se efter eventuella skadedjursvarningar – om du råkar bli stucken av en, oroa dig inte, livvakterna är redo att hjälpa till.
 • Försök att undvika att vistas i solen för länge . Även om du bestämmer dig för att gå bortom Blue Lagoon-stranden och utforska ön, se till att du tar med dig tillräckligt med vatten att dricka, applicera ditt solskydd och försök att hålla dig i skuggan när du kan.
 • Var försiktig med havsströmmarna. Med tanke på att lagunen är en smal vattensträcka mellan öppna hav, kan strömmar bli ganska starka. Innan du släpper in barn, se till att du har kontrollerat om det finns några strömmar. Om det finns strömmar, se till att du bara simmar i skyddade områden och håll utkik efter medlemmar i din grupp. Som alltid, om du fastnar i en ström, simma inte mot den. Simma med eller lite över den tills du kan komma till någonstans saker och söka hjälp. 
 • Undvik att simma ut från de angivna simzonerna. Comino har ganska mycket båttrafik, särskilt under högsäsong, och du kan hamna i fara. 

Mat och dryck i området

Blå Lagunen Malta erbjuder inte bara enastående naturskönhet, utan också en smakupplevelse som kompletterar den fantastiska miljön. Besökare kan se fram emot att njuta av läcker mat och dryck i närheten av denna naturliga pärla.

Restaurangerna och kaféerna i området erbjuder ett varierat utbud av maträtter som passar alla smaker. Från färsk fisk och skaldjur till traditionella maltesiska rätter och internationella kök, finns det något för varje matälskare att upptäcka. Många av restaurangerna har också uteserveringar med panoramautsikt över lagunen, vilket ger en fantastisk kulinarisk upplevelse i en idyllisk miljö.

För dem som älskar havets läckerheter är Blå Lagunen den perfekta platsen att avnjuta färsk fisk och skaldjur. Njut av smakrika rätter som grillad fisk, calamari, räkor och mycket mer, alla tillagade med de bästa ingredienserna från havet. Dessa rätter kan avnjutas med en fräsch sallad eller kanske en traditionell maltesisk kapristartar som kompletterar den marina smaken.

För de som vill utforska den lokala maltesiska maten finns det också gott om möjligheter att prova traditionella rätter. Smaka på härliga maltesiska specialiteter som ”fenkata” (kaninrätt), ”pastizzi” (bladdegspajer fyllda med ricottaost eller ärtor) och ”lampuki” (maltesisk tonfisk). Dessa autentiska smaker ger dig en inblick i Maltas kulinariska arv och är ett måste för alla matälskare.

När det kommer till drycker kan besökare unna sig med förfriskande cocktails, lokalt producerad vin och öl samt traditionella maltesiska drycker. Prova den populära maltesiska ölen Cisk eller testa den unika maltesiska likören känd som ”Bajtra”, gjord av plommon och kryddad med kryddnejlika.

För de som vill ta med sig smakerna från Blå Lagunen hem finns det också möjlighet att handla lokalproducerade delikatesser och råvaror i närliggande butiker. Du kan hitta allt från färsk fisk och skaldjur till olivolja och lokala ostar. Detta ger dig möjlighet att ta med dig en bit av Maltas kulinariska arv och skapa minnen även efter att du har lämnat Blå Lagunen.

Sammanfattningsvis erbjuder Blå Lagunen Malta en smakupplevelse som kompletterar dess naturliga skönhet. Oavsett om du föredrar färsk fisk, traditionella maltesiska rätter eller internationella kök, finns det något för alla matälskare att njuta av. Utforska de lokala restaurangerna, prova autentiska smaker och låt dig förföras av den kulinariska scenen i området runt Blå Lagunen.

Praktisk information och resurser för besökare

För att hjälpa besökare att planera och få ut det mesta av sin resa till Blå Lagunen Malta, finns det några praktiska tips och resurser att ta hänsyn till.

 • Lokalisering: Först och främst är det viktigt att veta att Blå Lagunen ligger på ön Comino, som i sig själv är en liten ö utan bostäder. Det finns ingen allmän transport till Blå Lagunen, men besökare kan ta sig dit med båt från Malta eller Gozo. Det finns regelbundna färjor och båtturer tillgängliga från olika hamnar, och det är en bra idé att kolla tidtabeller och boka i förväg under högsäsong för att undvika eventuell överbelastning.
 • Bekvämligheter: När du väl är på Blå Lagunen är det bra att veta att det inte finns några bekvämligheter som toaletter eller restauranger direkt vid lagunen. Det rekommenderas att ta med tillräckligt med vatten, solskydd och eventuell matsäck för att vara förberedd under din vistelse. Det finns dock vissa strandkiosker och försäljningsställen i närheten där du kan köpa förfriskningar och snacks.
 • Utrustning och säkerhet: För dem som planerar att snorkla eller dyka i Blå Lagunen är det viktigt att ha rätt utrustning och vara medveten om säkerhetsåtgärder. Det finns möjlighet att hyra snorkelutrustning och båtar för dykning på plats, eller så kan du ta med din egen utrustning om du föredrar det. Se till att vara medveten om undervattensströmmar och följ eventuella rekommendationer eller regler som gäller för dykning i området.
 • Planera dagen: För att njuta av Blå Lagunen på bästa sätt kan det vara en bra idé att besöka under veckodagar och undvika helgdagar och högsäsongen när det kan vara mer trångt. På så sätt kan du uppleva lugnet och skönheten i lagunen utan alltför mycket trängsel.

För ytterligare information och resurser kan du kontakta turistbyråerna på Malta eller Gozo, där de kan ge detaljerad information om båtturer, boendealternativ och andra aktiviteter i området. Det är också en bra idé att använda sig av officiella turistwebbplatser och reseguider för att få uppdaterad information och tips inför ditt besök.

Sammanfattningsvis är det viktigt att planera och förbereda sig för sitt besök till Blå Lagunen Malta. Ta reda på transportalternativ, ta med nödvändigheter, följ säkerhetsåtgärder och använd tillgängliga resurser för att få ut det mesta av din upplevelse i denna naturliga skatt i Maltas arkipelag.

Lite folk på Blå Lagunen i Malta

Bästa tiden att besöka Blå Lagunen

När det gäller att besöka Blå Lagunen Malta finns det några faktorer att ta hänsyn till för att få ut det mesta av din upplevelse. Här är några tips om den bästa tiden att besöka denna naturliga pärla.

Tid på året

Som med många destinationer vid Medelhavet erbjuder Blå Lagunen varma somrar och milda vintrar. Den bästa tiden att besöka Blå Lagunen är under vår- och sommarsäsongen, när vädret är behagligt och vattnet är varmt för bad och vattensporter.

Mellan maj och september är de mest populära månaderna att besöka Blå Lagunen. Under denna period kan du förvänta dig soligt och varmt väder med genomsnittliga dagstemperaturer på mellan 25 och 30 grader Celsius. Detta gör det perfekt för att sola, bada och njuta av den naturliga skönheten i området.

Det är dock viktigt att vara medveten om att högsäsongen kan vara ganska trång och att lagunen kan vara välbesökt, särskilt under helgdagar och närmar sig sommarmånaderna. För att undvika överbelastning och trängsel kan det vara en bra idé att besöka Blå Lagunen under veckodagar och undvika helger och högtider.

Om du föredrar en lugnare upplevelse och vill undvika stora folkmassor kan våren och hösten vara ett bra alternativ. Under mars till april och september till oktober är vädret fortfarande trevligt, men det är generellt sett färre människor som besöker. Du kan njuta av Blå Lagunen med mer utrymme och fred, samtidigt som du kan njuta av den varma solen och de milda temperaturerna.

Vintertiden, från november till februari, kan vara en lugnare tid att besöka Blå Lagunen. Temperaturen kan vara mild, men vattnet kan vara svalt för bad och strandaktiviteter. Det är dock en vacker tid att beundra det natursköna landskapet och kanske ta promenader längs klipporna utan den stora folkmassan.

Sammanfattningsvis är våren och sommaren, särskilt mellan maj och september, de mest populära och bästa tiderna att besöka Blå Lagunen Malta. Men det är viktigt att överväga dina preferenser när det gäller trängsel och väder. Oavsett vilken tid på året du väljer att besöka, kommer Blå Lagunen att erbjuda en fantastisk naturlig skönhet och en oförglömlig upplevelse.

Tid på dagen

Om du bara är på Malta under en begränsad tid, fundera verkligen på om du vill ägna en hel dag åt en resa till Blå Lagunen.

 • Åk väldigt tidigt – kanske till och med runt 8-9 på morgonen (tänk på att resan / hela resan kan ta över två timmar) för att undvika folkmassorna, särskilt under de varmaste dagarna under högsäsong från juli till augusti.
 • Åk på en vardag – Blå lagunen är inte bara enormt populär bland turister utan även bland lokalbefolkningen. Försök att undvika att åka på helger eftersom det är då de flesta lokalbefolkningen med sina fritidsbåtar också skulle hitta tid att åka.
 • Åk dit på lågsäsong om du kan – månaderna maj, juni och september eller oktober är mestadels varma nog för att njuta av en stranddag. Dessutom, i maj, september och oktober, är solen definitivt inte lika varm och låter dig utforska ön med mer komfort. Om du reser under högsäsong, välj definitivt en vardag och åk så tidigt som möjligt.
 • Om du reser med små barn, rekommenderar vi att du tar en solnedgångskryssning som passerar nära Blå lagunen så att du kan njuta av utsikten utan att behöva göra mycket planering

TIPS: Se till att du kan komma åt färjeschemat från din telefon eller behåll broschyrerna de delar ut på resorna. Du kommer att vilja planera vilken tid du går tillbaka och spara en plats i kön eftersom de blir ganska långa. På så sätt behöver du inte vänta på nästa färja.

Comino Malta

Intressant fakta om Blå Lagunen

 • Kumminets land (därav Comino)

Eftersom Comino är en fristad för vilda djur, är det hem för många vilda blommor och örter. Faktum är att det maltesiska namnet för denna lilla ö, Kemmuna, är uppkallat efter det som är det mest typiska bland dem – spiskummin. Luften är ofta fylld av lukten av örter från fälten.

 • Invånare i Comino

Det bor bara två (2) permanentboende på den lilla ön! Ibland åtföljs de av en polis och en präst som pendlar till Comino från den närliggande, och lite större, ön Gozo. 

Med tanke på öns ”isolerade” natur bor det faktiskt färre och färre människor på ön. De återstående invånarna har bott här i decennier och brukat en del av den tillgängliga marken och bor i blygsamma bostäder.

 • Liten, men vacker

Comino är den näst minsta av de maltesiska öarna som ligger mindre än 30 minuter norr från huvudön Malta. Den täcker en yta på 3,5 kvadratkilometer, den är bara 2 kilometer lång och 1,7 kilometer bred, vilket gör den perfekt att utforska på din dagsutflykt, särskilt under vår- eller höstdagar när det är bekvämt att ta en vandring.

Eftersom det finns väldigt få bilar och i princip ingen trafik, är det den perfekta platsen att fly från de livliga maltesiska vägarna och kanske välja en lugn båt som ditt transportmedel för dagen.

 • Santa Marija Tower, filmstjärnan

Förutom att vara en befästning från 1600-talet och numera en framstående syn på ön, valdes St. Mary’s Tower också ut att representera Medelhavsfängelset Château d’If i filmen Greven av Monte Cristo från 2002.

Lämna en kommentar

resebloggar.info