Säsong: april-september
Upplevelser: rundvandringar, trädgårdsvandring, naturrum, julmässa
Huseby Bruk är en historisk plats belägen i Småland, Sverige, med anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Detta gamla bruk har spelat en viktig roll i Sveriges historia och är nu en populär turistattraktion som välkomnar besökare från när och fjärran. I denna omfattande guide till Huseby Bruk kommer vi att utforska dess fascinerande historia, dess arkitektur och dess kulturella betydelse. Vi kommer också att ta en titt på de olika aktiviteter och evenemang som besökare kan delta i när de besöker denna unika destination. Oavsett om du är en lokal Smålänning eller turist, kommer denna guide att ge dig all information du behöver för att göra din resa till Huseby Bruk minnesvärd och rolig.
I denna artikel
Saker att göra i Huseby Bruk
Om du planerar att besöka Huseby Bruk, kommer du inte att bli besviken. Det finns många spännande saker att se och göra på denna historiska plats, från att utforska dess vackra trädgårdar till att lära dig om dess fascinerande historia. I denna del av vår guide till Huseby Bruk, kommer vi att ta en titt på de olika aktiviteter som besökare kan delta i när de besöker detta vackra Småländska bruk. Oavsett om du är intresserad av historia, natur eller kultur, finns det något för alla att uppleva på Huseby Bruk. Så låt oss dyka in i allt som denna fantastiska destination har att erbjuda!

Biskopshuset
På Bruksgatan ligger Biskopshuset som inrymmer utställning och försäljning av keramik. Verksamheten drivs av Ingrid Larsson som under lång tid arbetat med keramik och målning. Hon arbetar med stengods, som är ett hållbart material och är vattentätt mångsidig användning. Med sina finslipade tekniker i form av kavling, drejning och skulptering så blir varje hantverk unikt, vilket gör det väldigt kul att gå in och kika på vad hon erbjuder just när man själv är där. Huset är byggt 1837 och har en fantastisk atmosfär för både arbete och utställning.
Kronobergslöjdarna i Grevebyggnaden
I Grevebyggnaden har Kronobergsslöjdarna utställning och försäljning av träslöjd, tennslöjd, vävning, keramik och sömnad. Kronobergsslöjdarna är en ideell förening som består av 29 medlemmar och är värna om hög kvalitet och riktiga hantverk. Det som är extra trevligt är att slöjdarna själva står i butiken och berättar om hantverken, något som skapar mer förståelse för skapandet och tankarna.

Huseby Brukshandel
I den gamla handelsboden ligger Huseby Brukshandel. Denna brukshandel etablerades redan 1870 och har alltså en lång historia. Här säljs produkter från bruket såsom nybakat bröd, grönsaker från den ekologiska trädgården och gammaldags karamellstrutar. Brukshandeln drevs under många år av Ulf Hedlund, som nu slutat som brukshandlare. Han är dock då och då och maler mjöl på den gamla vattenhjul-drivna kvarnen som finns bredvid affären, vilket skapar en otroligt mysig lokal känsla.
Huseby Bruk Trädgård & Park
Trädgården på Huseby Bruk är riktigt mysig för den som gillar historia, växter och trädgård. Här finns det mycket att se och göra, och trädgården är en av de främsta anledningarna till att besöka Huseby Bruk.
När man besöker trädgården på Huseby Bruk kan man beundra en mängd olika växter och blommor som är noga utvalda för att skapa en vacker och harmonisk miljö. Trädgården har rötter enda sedan 1800-talet, då Elisabeth Stephens anlade rabatten, och gamla odlingsmetoder har använts här för att återskapa trädgårdens intentioner. Här finns också många grönsaksodlingar där besökare kan lära sig mer om lokalt odlade grönsaker och odlingsteknik.
Parken sköts enligt föreskrifterna från familjen Stephens tid, med sirliga rabatter, sommarblommor, så kallade broderirabatter och tapetgrupper. I dessa planteras varje år agaver, suckulenter, knölbegonia och mycket mer. Ett fullständigt schema för säsongen i Herrgårdsparken kan hittas här. Köks- och fruktträdgården är återskapad efter gamla fotografier, fröpåsar och ritningar. Den är uppdelad i avdelningar med rosenbågar, grusgångar, murar och de så kallade Husebysofforna. Själva herrgården kan även besökas med en guide.
Besökare kan också promenera längs de många stigarna genom trädgården, vilket ger en avkopplande och lugnande miljö. Det finns också vattendrag en extra touch av skönhet till trädgården. Doftande blommor med kraftig lukt fungerar som naturliga avskräckare för skadedjur i trädgårdslandet och skyddar grödor som kronärtskockor, kardon, spetskål, savoykål, lök, bönor och ärter. Elisabeths historiska inköpslistor för växter och frön har sparats och bevarats.
Nostalgin är väl bevarad i trädgården. I trädgården finns höns som sprider liv och påfåglarna som adderar en färgglad touch. Dessutom används en robust ardennerhäst för att klippa gräsmattorna på samma sätt som det gjordes under Elisabeths tid, vilket ytterligare bidrar till en historisk känsla i trädgården.
Huseby Bruk Restaurang
Grönsakerna från köksträdgården används också i Elisabeths Trädgård Restaurang & Café. Restaurangen är en stor höjdpunkt och har en inredning inspirerad av ett konstnärspar som levde mellan 1800 och 1900-talet. Där finns lokala delikatesser och ofta finns det räkmackor samt klassisk husmanskost som fyller den hungriga magen.
Huseby Bruk Julmarknad
Varje år arrangerar Huseby Nordens största julmässa där 500 tända marschaller och 200 julgranar skapar en genuin julstämning. Det är en vacker och stämningsfull händelse som lockar besökare från hela regionen. Marknaden sträcker sig över flera dagar och erbjuder en mängd olika aktiviteter, som till exempel hantverksförsäljning, underhållning och julpyssel för hela familjen.
Hantverksförsäljningen är en av de största höjdpunkterna på julmarknaden. Besökare kan uppleva den lokala kulturen genom att köpa unika hantverk från lokala konstnärer och hantverkare. Det finns också ett stort utbud av mat och dryck, inklusive julgodis och lokalt producerade delikatesser som ost och korv.
Julmarknaden på Huseby Bruk är också känd för sin underhållning. Besökare kan njuta av live-musik och dansuppvisningar, liksom teaterföreställningar och andra uppträdanden.
För barnen finns det en mängd aktiviteter att delta i, såsom att skriva brev till tomten, göra egna juldekorationer och pyssla med julteman. Dessutom finns det möjlighet att åka på häst och vagn runt på området, vilket ger en härlig och minnesvärd upplevelse.
Läs mer på Heseby Julmässans hemsida.
Naturrum
I Huseby bruk finns det även ett naturrum med utställning om Smålands natur. Utställningen är på 300 kvadratmeter och är spännande för alla åldrar då den ger en tillbakablick över naturens förändring sedan istiden och människans påverkan under denna tidsperiod. Tack vare det imponerande arbetet av skickliga hantverkare har man lyckats skapa en spännande och kreativ miljö att åskåda. Här arrangeras även aktiviteter och visningar. Naturrummet är öppet alla dagar i juni, juli och augusti mellan 11-17, och endast helger i april, maj och september.
Karta över Huseby Bruk
Historia om Huseby Bruk

Huseby Bruk är en bevarad bruksmiljö från 1800-talet med Smålands äldsta järnverk, sågverk, kvarn, smedja, vattenkraftverk, lanthandel och museer. Herrgården, känd som ”slottet”, har delvis bevarad ursprunglig inredning och parken och köksträdgården har återskapats i 1800-tals-stil. Öppettiderna sträcker sig från april till september, men högsäsongen är under sommarmånaderna.
Florence Stephens, den sista ägaren av Huseby Bruk, testamenterade bruket till staten på villkor om att det skulle bevaras. Detta skedde efter Husebyskandalen, då förvaltare och rådgivare bedrog Stephens. Hon förklarades omyndig men blev senare myndigförklarad igen. Kapitalet förslösades och verksamheten sjönk under tiden.
Husebys historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet då en liten småländsk by vid Helgeå beboddes av bönder. År 1620 anlade Carl Carlsson Gyllenhielm ett järnbruk i Huseby och producerade främst kanoner och sättugnar av järn. Sättugnarna blev synonyma med Huseby och sedan 1630-talet har tiotusentals sådana producerats. Bruket använde malm från sjöarna, träkol från skogarna och vattenkraft från ån. Greve Hamilton byggde en stor del av bruksmiljön, inklusive kvarn, smedja, mekanisk verkstad, ladugård, magasin och bostadshus längs Bruksgatan. Efter att Stephens-familjen övertog egendomen växte godsets areal och uppgick till 6000 hektar.
Vanliga frågor om Huseby Bruk
Ja, det finns en dokumentär från 2021 som handlar om skandalen på Huseby. På 1960-talet var Huseby Bruk föremål för en stor rättsskandal då alla tillgångar tömdes från godset. En ny dokumentär som visas på SVT berättar historien om Florence Stephens öde på Huseby.
Dokumentären går att se på SVT Play.
Huseby Bruk ägs idag av svenska staten genom Statens fastighetsverk. Detta är en följd av att den sista ägaren till Huseby bruk, Florence Stephens, testamenterade bruket till staten med förbehållet att det skulle bevaras.
Husebyskandalen var en rättstvist som ägde rum på 1960-talet och som involverade den sista ägaren av Huseby bruk, Florence Stephens, och hennes förvaltare och rådgivare. Förvaltarna anklagades för att ha bedragit Stephens genom att tillskansa sig hennes tillgångar och förmögenhet. Som ett resultat av skandalen förlorade Stephens sin förmögenhet och sin rätt att ta hand om sin egendom och blev omyndigförklarad. Efter många rättsliga tvister lyckades Stephens slutligen återfå sin rätt till sin egendom och hennes testamente bevarades efter hennes död. Husebyskandalen var en av de mest uppmärksammade skandalerna i Sveriges historia och den har bidragit till att cementera Huseby bruks historia i den svenska kulturella och historiska medvetenheten.