Rengöra termos (5 OLIKA ENKLA METODER)

Det finns inget värre än att öppna upp din to-go kaffekopp, redo att njuta av en läcker (och hälsosam) klunk, bara för att hitta din dryck i rumstemperatur. En termos möjliggör varm- eller kallhållning och håller innehållet inuti så nära den ursprungliga temperaturen som möjligt. De är också avsedda att ta med på språng och kan vara perfekta att ha oavsett om du bara är på väg till kontoret med kallt vatten, åker på en campingutflykt med en varm och ljuvlig soppa eller ska ha med mat på en roadtrip.

Att underhålla din termos är lite annorlunda än du kanske är van vid med din vanliga återanvändbara flaska eller behållare. Medan många termosar hävdar att de kan diskas i maskin om de placeras på det översta stället, är handtvätt rätt väg att gå så att isoleringen inte skadas. Men oroa dig inte, det finns några enkla tips och tricks du kan följa för att hålla din termos i toppform i många år framöver. Läs vidare för allt du behöver veta om hur du rengör en termos.

Hur en termos fungerar

En termos använder vakuumisolerad teknik för att hålla varmt innehåll varmt och kallt innehåll kallt. Flask-i-flaska-designen har ett vakuum mellan de två väggarna, vilket gör att allt du stoppar in i den håller sig vid samma temperatur längre.

Designen leder inte värme och förhindrar även att kondens bildas utanför. Den håller sig rumstemperatur/sval vid beröring, även när något inuti är iskallt eller rykande varmt. Termosar finns i stor utsträckning från olika märken, i varierande kapacitet och färger.

Hur man rengör en termos

Här är tre populära metoder för att få din termos ren från kaffe- och soppfläckar, och även för att ta bort kvardröjande lukter.

Ättika och bakpulver

Kombinationen av ättika och bakpulver är ett beprövat rengöringshack för vanliga köksproblem.

 1. Börja med att skölja termosen noggrant med varmt vatten för att ta bort eventuella lösa partiklar.
 2. Fyll termosen till hälften med vatten. Tillsätt sedan 2 matskedar ättika och 1 matsked bakpulver. Blandningen kommer att skumma och bubbla, så var försiktig så att det inte rinner över.
 3. Sätt på termosens lock ordentligt och skaka den försiktigt för att fördela blandningen i hela termosen. Se till att låta blandningen komma i kontakt med alla fläckar och beläggningar.
 4. Låt blandningen av ättika, bakpulver och vatten stå i termosen i minst 15-20 minuter. Du kan låta den stå längre om termosen är särskilt smutsig.
 5. Efter att ha låtit blandningen verka, skaka termosen igen för att lösa upp eventuella kvarvarande fläckar eller beläggningar.
 6. Häll ut blandningen och skölj termosen noggrant med varmt vatten för att ta bort alla rester av ättika och bakpulver.
 7. Kontrollera termosen för att se om fläckarna eller lukten har försvunnit helt. Om de fortfarande är synliga eller kvarstående lukt, kan du upprepa processen eller prova att använda en flaskborste eller svamp för att skrubba insidan av termosen.
 8. När termosen är ren och luktfri, skölj den en sista gång med rent vatten innan du använder den igen.

Tandprotesrengöringstabletter

Du kanske är bekant med rengöringskraften hos protestabletter om du bär en hållare eller proteser. De är också ett effektivt sätt att rengöra din termos!

 1. Skölj termosen noggrant med varmt vatten för att ta bort eventuella lösa partiklar.
 2. Fyll termosen med varmt vatten, ungefär 2/3 av dess kapacitet.
 3. Tillsätt en eller två tandprotesrengöringstabletter i vattnet enligt anvisningarna på förpackningen. Tabletterna innehåller ofta aktiva ingredienser som bikarbonat, citronsyra och syrebaserade rengöringsmedel som kan hjälpa till att avlägsna fläckar och lukter.
 4. Sätt på termosens lock ordentligt och låt blandningen av vatten och tabletter agera enligt anvisningarna på förpackningen. Vanligtvis rekommenderas att låta det stå i 15-30 minuter, men detta kan variera beroende på märket och produkten.
 5. Skaka termosen försiktigt för att hjälpa till att lösa upp eventuella fläckar eller beläggningar.
 6. Efter att ha låtit blandningen verka, häll ut vätskan och skölj termosen noggrant med varmt vatten för att ta bort alla rester av rengöringstabletten.
 7. Inspektera termosen för att se om fläckarna eller lukten har försvunnit helt. Om de fortfarande är synliga eller kvarstår, kan du upprepa processen eller använda en flaskborste eller svamp för att skrubba insidan av termosen.
 8. När termosen är ren och luktfri, skölj den en sista gång med rent vatten innan du använder den igen.

Is och salt

 1. Skölj termosen noggrant med varmt vatten för att ta bort eventuella lösa partiklar.
 2. Fyll termosen med cirka 1/4 till 1/3 av dess kapacitet med is.
 3. Tillsätt 2-3 matskedar grovt salt i termosen. Saltet fungerar som ett slipmedel och hjälper till att skrubba bort fläckar och beläggningar.
 4. Sätt på termosens lock ordentligt och skaka den kraftigt i några minuter. Genom att skaka termosen med is och salt gnids ytan inuti termosen för att lossa fläckar och smuts.
 5. Häll ut innehållet i termosen och skölj den noggrant med varmt vatten för att ta bort salt och lösa partiklar.
 6. Inspektera termosen för att se om fläckarna har försvunnit. Om de fortfarande är synliga, kan du upprepa processen eller prova att använda en flaskborste eller svamp för att skrubba insidan av termosen.
 7. När termosen är ren, skölj den en sista gång med rent vatten innan du använder den igen.

Bikarbonat

 1. Fyll termosen med varmt vatten: Häll varmt vatten i termosen för att förbereda den för rengöring. Vattnet bör vara tillräckligt varmt för att lösa upp smuts och eventuella beläggningar.
 2. Tillsätt bikarbonat: Mät upp en eller två teskedar bikarbonat, beroende på termosens storlek, och tillsätt det i vattnet i termosen. Bikarbonat, även känt som natron, är en mild och naturlig rengöringsmedel som kan hjälpa till att avlägsna lukt och missfärgning.
 3. Blanda bikarbonatet: Rör om eller skaka termosen försiktigt för att blanda bikarbonatet med vattnet. Se till att blanda ordentligt för att fördela bikarbonatet över insidan av termosen.
 4. Låt det verka: Låt bikarbonatblandningen stå i termosen i cirka 15-30 minuter. Under denna tid kommer bikarbonatet att lösa upp eventuella missfärgningar och lukt, vilket gör det enklare att rengöra termosen.
 5. Skrubba insidan: Använd en flaskborste, en mjuk svamp eller en rengöringsborste för att skrubba insidan av termosen noggrant. Se till att nå alla delar av insidan, inklusive kanter och botten. Skrubba extra noga på områden där det kan finnas beläggningar eller ingrodd smuts.
 6. Skölj noggrant: Skölj termosen noggrant med varmt vatten för att avlägsna all bikarbonatblandning och eventuell löst smuts. Se till att skölja bort allt bikarbonat för att undvika att påverka smaken på drycker senare.

Citronsyra

För att rengöra en termos med citronsyra kan du följa dessa steg:

 1. Förbered en citronsyralösning: Blanda cirka 2 teskedar citronsyra med varmt vatten i termosen. Mängden citronsyra kan justeras beroende på termosens storlek och graden av smuts.
 2. Rör om eller skaka: Se till att blanda citronsyralösningen ordentligt genom att röra om eller skaka termosen försiktigt. Detta hjälper till att lösa upp eventuella beläggningar och smuts på insidan av termosen.
 3. Låt det verka: Låt citronsyralösningen sitta i termosen i cirka 15-30 minuter. Under denna tid kommer citronsyran att arbeta på att lösa upp eventuell missfärgning och lukt.
 4. Skrubba insidan: Använd en flaskborste, en mjuk svamp eller en rengöringsborste för att skrubba insidan av termosen noggrant. Se till att nå alla delar av insidan, inklusive kanter och botten. Skrubba extra noga på områden där det kan finnas beläggningar eller ingrodd smuts.
 5. Skölj noggrant: Skölj termosen noggrant med varmt vatten för att avlägsna all citronsyralösning och eventuell löst smuts. Se till att skölja bort all citronsyra för att undvika att påverka smaken på drycker senare.

Saker du ska undvika vid rengöring av en termos

När det gäller rengöring av din termos, är det viktigt att undvika vissa åtgärder som kan vara skadliga. Här är några saker du bör undvika när du rengör din termos:

 1. Undvik att använda klor eller blekmedel för att rengöra termosen. Dessa kemikalier kan vara för aggressiva och orsaka skador på insidan av rostfritt stål eller andra material.
 2. Använd inte superhett eller kokande vatten för att rengöra din termos. Att utsätta termosen för kokande vatten kan inte bara skada färgen eller utsidan av termosen, utan även leda till deformation eller till och med bryta vakuumförseglingen. Detta kan påverka termosens isoleringsförmåga negativt.

Det är viktigt att följa dessa riktlinjer för att bevara termosens kvalitet och prestanda och undvika eventuella skador på materialen och funktionerna.

Så förlänger du hållbarheten på termosen

Termosar är främst avsedda för användning med vätskor och inte för att lagra gamla rester. De är bäst lämpade för soppor, grytor, kaffe, te, mjölk och juice. Här är några tips för att maximera isoleringsförmågan hos din termos för både kallt och varmt innehåll:

För kallt innehåll

 1. Kyl ned termosen genom att förvara den i kylen eller frysen i förväg. Om du har bråttom kan du snabbt fylla termosen med is och vatten i några minuter.
 2. Ta ut termosen från kylen och töm ut isvattnet.
 3. Fyll termosen med ditt kalla kaffe, juice eller smoothie och sätt på locket.

För varmt innehåll

 1. Fyll den rena termosen med varmt vatten och sätt på locket.
 2. Ta av locket efter några minuter och häll ut vattnet.
 3. Häll därefter i din varma soppa, te eller kaffe och sätt på locket. Se till att innehållet är varmare än om du skulle dricka det direkt. Var försiktig när du häller vätskan i termosen.

Generella råd

När du väl har öppnat termosen för att njuta av innehållet, se till att kasta bort allt som inte konsumeras för att förhindra tillväxt av skadliga bakterier.

När det är dags att byta ut en termos beror det på hur väl den håller innehållet isolerat, både för varma och kalla drycker. Om termosen inte längre upprätthåller isoleringen eller om det finns några märkbara skador på insidan, som nagg eller sprickor, är det troligtvis dags att skaffa en ny termos.

Sammanfattningsvis är termosar användbara året runt. För att hålla dem rena och i gott skick kan du använda någon av de rekommenderade rengöringsmetoderna: ättika och bakpulver, tandprotesrengöringstabletter eller is och salt.

Lämna en kommentar

resebloggar.info