16 Saker att göra i Malmö 2024: Missa inte dessa

Malmö är Sveriges tredje största tätort, så det kanske inte låter så konstigt om det finns massor med roliga saker att göra i denna stad. Till skillnad från Lund, som är en fantastiskt fin stad med en del trevliga aktiviteter, så kan en resa till Malmö vara fullspäckad i flera dagar om man så vill det. Från ikoniska landmärken till gömda pärlor, kulturella festligheter och gastronomiska äventyr – Malmö har något att erbjuda för alla.

I denna artikel tar vi dig med på en oförglömlig resa genom stadens mest fascinerande upplevelser. Missa inte dessa 16 höjdpunkter som kommer att fylla ditt 2024 med skratt, äventyr och ovärderliga minnen.

Konst- och kulturupplevelser

Moderna Museet, Malmö
Moderna Museet, Malmö. Åsa Lundén, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Upplev modern och samtida konst på två framstående platser. Moderna Museet Malmö, beläget i en imponerande byggnad från 1901 och utvidgat med en modern arkitektonisk pärla, erbjuder en samling som sträcker sig från 1900-talet och framåt. Här möts klassiker och nutida verk i en dynamisk utställningsmiljö, tillsammans med en mångsidig programverksamhet för alla åldrar.

Intill detta konstnärliga skrin ligger Malmö Konsthall, en central plats för konstkreativitet sedan 1975. Med sin framstående arkitektur och flexibla utställningsytor, ger den en plattform för internationell och nationell konst i olika former och stilar. Utställningar, evenemang och pedagogiska initiativ gör konsthallen till en levande och inkluderande mötesplats för alla som älskar konst och kultur.

Åk upp i Malmö Live

Malmö Live Skybar. Bild av Maria Eklind.

Upptäck staden från en helt ny vinkel genom att ta hissen upp till Malmö Live-skybaren. Utsikten över stadens skyline och Öresundsbron är oslagbar, särskilt vid solnedgången. Detta blir en oförglömlig upplevelse som kommer att sätta tonen för din vistelse i Malmö.

Strosa längs Västra Hamnen

Västra Hamnen, Malmö.
Västra Hamnen, Malmö.

Det moderna och hållbara området Västra Hamnen kommer att fortsätta att vara en magnet för besökare under 2024. Promenera längs kajerna, njut av den skulpturella arkitekturen och ta en paus på en av de mysiga kaféerna medan du tar in den friska havsluften.

Utforska Gamla Väster

Gamla Väster i Malmö
Gamla Väster, Malmö. Zeth Winther, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Den historiska stadsdelen Gamla Väster bjuder på pittoreska gator, kullerstensbelagda gångvägar och charmiga hus. Upptäck unika butiker, gallerier och restauranger som ger området dess karaktäristiska atmosfär. Missa inte heller det berömda Stortorget, där du kan beundra imponerande byggnadsverk och känna historiens vingslag.

Mat- och dryckesupplevelser

Möllevångstorget, Malmö
Möllevångstorget, Malmö. Jorchr, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Malmös matkultur fortsätter att utvecklas och 2024 kommer att vara fyllt med möjligheter att smaka på läckra rätter och drycker. Utforska lokala marknader som Möllevångstorget för autentiska smaker och besök trendiga restauranger som serverar både lokala och internationella rätter.

Besök Trädgårdspaletten

Sedan 1967 har denna pärla blomstrat under ledning av familjen Mårtensson. Idag är det Bengt Mårtensson, tillsammans med sin hustru Susanne och son Klaus, som förvaltar arvet.

Här smälter botanisk trädgård och handelsträdgård samman till en unik destination. Det stora tropiska växthuset är en oas av inspiration, med en mångfald av exotiska växter som sträcker sig upp mot glastaket.

Vid Trädgårdspaletten finner du också en gedigen egen odling av Amaryllis, Fuchsia, Pelargonia och Azalea. För de som älskar närodlat, växer Sveriges enda bananodling i ett av växthusen. Sortimentet av perenner, buskar och träd är brett och lockande.

Utflykt till Turning Torso

Turning Torso Malmö
Turning Torso i Malmö.

Det ikoniska tornet, Turning Torso, är en av Malmös mest kända landmärken. Det är Europas första vridna skyskrapa, som invigdes 2005. Tornet är designat av arkitekten Santiago Calatrava, och med sina 190,4 meter och unika rotation längs höjden har den blivit en ikonisk symbol för modern arkitektur och staden. Med 54 våningar, 147 lägenheter och prisbelönt design fortsätter Turning Torso att imponera och inspirera både lokalbefolkning och besökare. Boka en guidad tur för att få en närmare titt på denna imponerande byggnad och lära dig mer om dess arkitektur och historia, eller se den från avstånd och fascineras över dess unika design.

Hyr en cykel

Hyra cykel i Malmö
City of Malmö. Bild av Maria Eklind.

Malmö är en av världens mest cykelvänliga städer, så passa på att utforska Malmö med bekvämlighet och flexibilitet genom hyrcykelsystemet Malmö by bike. Med 1000 hyrcyklar och 100 stationer strategiskt fördelade runt staden, är det enkelt att ta sig överallt.

Från Hyllie i söder till Kirseberg i norr, sträcker sig Malmö by bike-stationerna. Systemet är öppet dygnet runt, året om. Dessa hyrcyklar är tillgängliga för alla i Malmö. Använd dem som en del av din kollektivtrafik eller ta en hyrcykel för hela din resa!

Lilla Torg

Lilla Torg, Malmö
Lilla Torg, Malmö. Wamba Wambez, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Det charmiga torget Lilla Torg, beläget intill Stortorget, bär på en rik historia och är en livlig samlingsplats för både lokalbefolkning och besökare. Området omringas av pittoreska restauranger som under sommarmånaderna skapar en livlig atmosfär med sina populära uteserveringar.

Under 1500-talets andra hälft skapades Lilla torg genom en utfyllnad av området, där människor samlades för att handla dagliga varor från kött och bröd till fisk. Torgets utformning har förändrats över åren, inklusive en saluhall som stod på platsen fram till 1960-talet. Idag visar torget upp sina korsvirkeshus och omgivande byggnader, med Hedmanska gården och Faxeska huset som tysta vittnen till dess historia.

En ikonisk torgbrunn med reliefer som representerar de fyra handelsyrkena prydde torget sedan 1973 och ger en inblick i dess historiska betydelse. Lilla Torg FF, fotbollslaget namngivet efter torget, har sin bas här och bidrar till den mångsidighet som präglar området.

Lilla torg är mer än bara en plats; det är en levande skildring av Malmös förflutna och nutid, en destination där historien blandas med modern charm och där besökare kan ta del av stadens unika atmosfär.

Gå på stadsvandring

Stadsvandring i Malmö
Stadsvandring i Malmö.

Ta del av Malmös historia och kultur genom en guidad stadsvandring. Det finns en hel del olika stadsvandringar i Malmö, så passa på att utforska stadens mest ikoniska platser och dolda pärlor med en kunnig guide som delar med sig av fascinerande berättelser om Malmös utveckling och bakgrund. En stadsvandring ger dig en djupare förståelse för staden och dess rika arv.

Malmö Saluhall

Malmö Saluhall

Under andra hälften av 1800-talet introducerades saluhallar som en nödvändig förändring i stadsmiljön. Med urbaniseringen växte behovet av bättre livsmedelsförsörjning och sanitära förhållanden. Kött, fisk och mejeriprodukter krävde kontrollerad förvaring, vilket ledde till skapandet av Malmös tre stora saluhallar.

Stadsarkitekt Salomon Sörensen spelade en viktig roll i att forma Malmös saluhallar. Den första etablerades vid Drottningtorget i en ombyggd ridhusbyggnad. År 1903 öppnades Lilla Torgs saluhall, följt av Södra saluhallen på Föreningsgatan. Dessa platser blev centrum för stadens livsmedelshandel och en del av det dagliga stadslivet.

Andra världskriget och förändringar i dagligvaruhandeln påverkade saluhallarnas framtid. Under årtiondena som följde förändrades saluhallarnas användning och flera av dem stängdes och omvandlades till andra ändamål. Trots försök att återuppliva dem på 1980- och 1990-talen försvann verksamheten gradvis.

Men år 2016 återuppväcktes traditionen när ett av järnvägens gamla godsmagasin på Gibraltargatan omvandlades till en modern saluhall. Malmö Saluhall blev på nytt en plats där malmöborna kunde handla färska livsmedel och uppleva en del av stadens historia. Saluhallarna är en påminnelse om stadens förflutna och dess eviga strävan efter att möta samhällets behov och förväntningar.

Här kan du idag njuta av trevliga restauranger som serverar mat från alla världens hörn och små butiker som säljer delikatesser. Öppettiderna är vanligtvis 11-20 måndag till torsdag, 11-21 på fredagar och 11-17 på lördagar och söndagar.

Hyr trampbåt och utforska staden

Cityboats erbjuder trampbåtar för uthyrning i Malmö kanal, som slingrar sig genom stadens hjärta och stora grönområden. Från en trampbåt kan du utforska stora delar av staden, och du får en helt annan synvinkel som många som besöker staden missar.

För små grupper är det bara att komma förbi – vanligtvis är den maximala väntetiden 20-30 minuter om det finns en kö. För större grupper som företag eller skolklasser krävs förhandsbokning. Under högsäsong är det möjligt att boka för större grupper inom öppettiderna och på kvällstid. Trampbåtar kan hyras från maj till september, vanligtvis mellan 12-18 på dagen. Detta är en aktivitet som är rolig för både stora som små, eller som en romantisk utflykt där ni isolerar er lite från de andra människorna i staden.

Besök Malmö Moské

Malmö Moské
Malmö Moské. Av News Øresund – Johan Wessman, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33459662

Malmö Moské är ett av Sveriges sju underverk och är en strålande symbol för öppenhet och förståelse. Grundat som Islamic Center 1983, är moskén mer än bara en plats för bön. Här samlas människor av olika bakgrunder och trosuppfattningar för att främja samförstånd och dialog. Malmö Moské har blivit en mötesplats för kulturer, en plats där skolklasser, företag och samhällsgrupper är välkomna att öka sin kunskap om islamsk kultur och bidra till att bryta ner fördomar. Genom sitt engagemang för samhället och en strävan efter fred, utgör Malmö Moské en viktig och inspirerande del av Malmös rika mångfald. Passa på att kika in, eller bara kolla från utsidan, för att se något du inte brukar se.

Malmöhus slott

Malmöhus slott från utsidan
Malmöhus slott från utsidan. Susanne Nilsson, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Malmöhus slott, med sina anor från mitten av 1500-talet, bär på en fascinerande historia som sträcker sig över århundraden. Som det äldsta bevarade renässansslottet i Norden är det en tidskapsel till en svunnen era. Slottet har tjänstgjort som bostad åt danska kungar och som ett fängelse under 1800-talet. Idag erbjuder det besökare en inblick i dessa skiftande tider och berättelser.

Promenera genom slottets gamla salar och gångar, och du kommer att bli omfamnad av historiens vingslag. Utforska utställningarna som väver samman berättelser om slottets tidigare invånare och dess betydelse för regionen. Beundra renässansarkitekturen och föreställ dig hur det var att leva på slottet under olika epoker.

Från slottets murar kan du blicka ut över Malmös vackra omgivningar och känna historiens närvaro. Malmöhus slott är inte bara en byggnad utan en levande skildring av förflutna och nutid. Det är en plats som lockar dig att utforska, reflektera över vår historia och låta dig inspireras av kulturell rikedom och mångfald.

Sankt Petri kyrka

Sankt Petri kyrka
Sankt Petri kyrka, Malmö. Jorchr, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Steg in i det förgångna genom att besöka Sankt Petri Kyrka, en imponerande byggnad med anor från 1300-talet. Denna vackra kyrka, byggd som en basilika, erbjuder en resa genom tiden med sin arkitektur och historia.

Sankt Petri Kyrka är ett måste för alla som uppskattar historiska mästerverk och älskar att utforska äldre byggnader, särskilt kyrkor. Med sin baltiska tegelgotiska stil och imponerande interiör, är kyrkan ett fönster till det förflutna och en plats för reflektion.

Ta dig tid att beundra den magnifika altaruppsatsen, den storslagna predikstolen och de detaljerade epitafierna som berättar om stadens historia och de människor som en gång levde här.

Oavsett om du är en historieentusiast, konstälskare eller bara vill uppleva den andliga atmosfären, så är ett besök på Sankt Petri Kyrka en berikande och minnesvärd upplevelse.

Disgusting Food Museum

Fåröga i tomatjuice. Bild av Greger Ravik.

Disgusting Food Museum är en ovanlig och unik attraktion i Malmö, som presenterar en samling av 80 av världens mest ”äckliga” maträtter. Här kan du uppleva en annorlunda sida av matvärlden och utmana dina smaklökar med rätter som Cuy, Durian, Surströmming och olika sorters insekter.

Museet är mer än bara en visuell upplevelse. Besökarna har chansen att smaka på några av dessa kontroversiella maträtter och kanske överraskas av hur deras smak varierar från deras initiala uppfattning. Det är en spännande och underhållande aktivitet som passar besökare i alla åldrar.

Så om du är nyfiken på att utforska matens många ansikten och vill utmana dina egna matpreferenser, är Disgusting Food Museum i Malmö en plats som definitivt bör stå på din att-göra-lista. Besök och våga testa det oväntade – det kan vara en smakresa du aldrig glömmer!

Lämna en kommentar

resebloggar.info