Stränder på Hvar i Kroatien 2024 (TOPP 15 BÄSTA)

Stränderna på ön Hvar är verkligen spektakulära och bland de bästa i Kroatien. I ett stort antal och med hög variation och hisnande vikar så finns det definitivt något för alla på den berömda semesterön. Särskilt fantastiska är stränderna i södra och sydvästra delen av ön. De flesta av stränderna är stenstränder, omgivna av doftande tallskogar. Men också en alldeles unik sandstrand finns på grannön. Men var finns de bästa stränderna på Hvar, vilka är de hemliga vikarna och var hittar man de avskilda platserna?

I den här reseguiden berättar vi de ultimata topp 15 över de vackraste stränderna i Hvar inklusive bilder och resetips. Som lite extra kommer vi att berätta om de hemliga stränderna och de avskilda vikarna där du inte behöver trängas med andra.

Dubovica

En vik lika vacker och unik som ur ett resemagasin – så skulle man bäst kunna beskriva stranden Dubovica. Den här drömstranden kan bara nås från huvudvägen till Hvar via en ganska brant gångstig, och därför rekommenderas åtsittande skor här. Men, den korta vandringen är värd ansträngningen, denna naturjuvel är definitivt en av de bästa stränderna på ön och förmodligen en av de vackraste stränderna i Kroatien. Här är vattnet kristallklart, och det pittoreska stenhuset och den mysiga strandbaren ger en unik atmosfär.

Pokonji dol

Den populära Pokonji Dol-stranden ligger nära gamla staden och är en av de bästa stränderna på semesterön. Förtrollande havsfärger, klart vatten och den hisnande utsikten gör denna strand så speciell. Även det är mycket folk på stranden på sommaren, är denna plats fortfarande fantastisk och ett perfekt besök om du åker på semester till gamla stan i Hvar.

Tips: Om du vill bo på Pokonji Dol kan vi rekommendera Apartments by the sea Hvar, ett underbart boende precis vid stranden och bara 15 minuters promenad till Hvars gamla stadsdel.

Gromin Dolac

Stranden Gromin Dolac tillhör en av Hvars hemliga stränder. Denna vilda och romantiska vik kan bara nås på en grusväg och därför är nog denna naturjuvel fortfarande ganska ensam. 

Den kantas av gigantiska kaktusar, vilket gör denna speciella plats till ett riktigt blickfång och, för många, en av Hvars bästa stränder. Vi blev också förvånade över all denna skönhet och därför är stranden Gromin Dolac garanterat en av de bästa när det kommer till den vackraste stranden på ön Hvar.

Maslenica

Maslenica Beach är en vacker vik nära Vrboska och är för många en av de bästa stränderna i norra delen av Hvar. Denna pittoreska klapperstensstrand är omgiven av täta tallskogar, som erbjuder tillräckligt med skugga under varma sommardagar. 

Speciellt vackra är de många turkosblå havsfärgerna, som gör denna dolda och mycket tysta drömstrand mycket unik. Eftersom det inte finns några strandbarer eller restauranger bör du ta din egen mat.

Osclic

Ett besök i Stari Grad skulle inte vara komplett utan ett dopp i det klarblå vattnet på stranden Osclic.

Strax utanför staden Stari Grad ligger Oslic Beach, en typisk medelhavsstrand som består av en liten sträcka av sand, betong och stenar. Det är verkligen inte den bästa stranden på Hvar, men den närmast stan att svalka sig i.

Det blir väldigt mycket folk tidigt på eftermiddagen, och senare på eftermiddagen tilltar havsbrisen, vilket gör det lite vågigt, så vi rekommenderar att du anländer tidigare snarare än senare på dagen.

Det finns inga affärer eller restauranger ju längre du går ut ur stan, så packa lite mat och ett par törstsläckande öl och ta med lite vatten (ingen engångsflaska förstås!).

Skala (Sveta Nedjelja)

Skala – stranden vid Sveta Nedjelja är en av de mest kända stränderna i Hvar. Den slående klippan mitt i bukten och de otroligt vackra havsfärgerna gör den till en av ön Hvars bästa stränder. Vattnet är kristallklart och inbjuder till bad och snorkling. På grund av den svagt sluttande stranden och det vackra fina gruset är Skalastranden mycket populär för familjer med små barn. En magnifik vik och en av de bästa stränderna, som du inte bör missa på en semester på Hvar.

Prapatna

Den vackra stranden Prapatna ligger på norra delen av ön, inte långt från den vackra hamnstaden Jelsa och det är en av de absolut bästa rekommendationerna för en perfekt avkopplande semester på Hvar. Här kommer du att bada i det kristallklara havet och njuta av en underbar lugn strandatmosfär. 

Långt från liv och rörelse är stranden Prapatna den ultimata platsen för att komma ner. Med den lilla kyrkan och de vackra stenhusen är denna pittoreska hemliga vik en av de vackraste stränderna på ön Hvar.

Jagodna

Hisnande vacker är också stranden Jagodna, som ligger i södra Hvar. Den här bukten är ganska liten och en riktigt härlig plats för bad och snorkling. Viken i närheten, som endast är tillgänglig via en promenad genom vattnet, är en populär plats för nudister. 

Bara en bit ovanför Jagodna-stranden ligger en camping, så det kan vara lite trångt, särskilt under högsäsong. Hur som helst, för många är denna strand fortfarande en av de bästa platserna att bada på under sin tid på Hvar!

Mlini

Mlini-stranden är en vacker liten plats och det perfekta stället att koppla av och varva ner. Det är bland de stränder som har det ljusblåaste vattnet, vilket gör det otroligt mysigt och avkopplande.

Om du har hyrt en båt för dagen (rekommenderas varmt), bege dig till Mlini vid lunchtid och njut av en färsk fisk- och skaldjursrätt från en av de många små restaurangerna. Parkera dig sedan på en solsäng för en eftermiddag med solning och simning. 

Du kan hyra solstolar, som varierar från 70 – 100 kuna för en hel dag, eller 10 kuna per timme. 

Malo Zarace

Malo Zarace-stranden är förmodligen en av öns mest kända perfekta stränder att ta bilder på och därför en av de ultimata instagramplatserna. Här hittar du en hisnande sten, en fantastisk strand och de otroligt vackra, nästan kitschiga turkosblå havsfärgerna. 

Denna unika strand är ingen hemlighet längre, men det är fortfarande en absolut rekommendation för de bästa stränderna i Hvar. Under lågsäsong har du ofta denna pärla för dig själv, så passa på!

Zucica

En annan riktig drömstrand är den gömda stranden Zucica, en liten vik, som du endast kan komma till genom en grusväg. Detta paradis är fortfarande en av de små hemliga stränderna i Hvar och ett besök rekommenderas för dem som gillar att vara borta från liv och rörelse. En riktigt vacker strand nära den lilla staden Zavala, som är perfekt för några lugna timmar på Hvar.

Ivan Dolac

En av de vackraste stränderna på ön Hvar, och dessutom ett riktigt insidertips för en strandsemester, är stranden Ivan Dolac i badorten med samma namn Ivan Dolac. Denna förtrollande vik ligger på sydkusten och fascinerar med ett landskap lika unikt som från ett resemagasin. 

Turisterna älskar den fina ljusa stenstranden, som njuter av drömlika turkosa havsfärger och kristallklart vatten. Bra är också de vackra restaurangerna och strandbarerna som låter dig ta det lugnt.

Mekicevica

Den dolda stranden Mekicevica är en av Hvars hemliga pärlor och kan bara nås på 20 minuters promenad från Pokonji dol-stranden. Denna pittoreska vik övertygar med de vackraste marina färgerna och med en unik bakgrund. 

I jämförelse med grannstranden Pokonji Dol är allt här fortfarande väldigt kontemplativt och avskilt. Som en liten höjdpunkt kan du besöka restaurangen ”Robinson” där en underbar stämning väntar på dig. Stranden Mekicevica är en liten dold pärla bland de bästa stränderna i Hvar.

Palmizana (Pakleni Islands)

Om du fortfarande inte kan få nog av vackra stränder har du fortfarande möjligheten att göra en båttur till Pakleniöarna, Helvetesöarna (ja, de heter faktiskt så). Denna ögrupp består av ett 20-tal öar, och en riktig strandjuvel är sandstranden Palmizana. Det är en av få sandstränder nära ön Hvar. Taxibåtar tar dig för cirka 70 kuna från Hvar stad till ön Klement, platsen där den vackra bukten ligger. Ett annat alternativ skulle vara att hyra en liten båt i Hvar och utforska övärlden på egen hand.

Jerolim strand – Bästa nudiststranden

Naturist, nudist, eller vill du bara testa något lite annorlunda? Bege dig till Jerolim på Pakleniöarna, som är hem för en av de mest berömda FKK-stränderna (Freikörperkultur) i världen.

Själva ön Jerolim är en vacker liten ö, täckt av lågt liggande tall, skyddade vikar, perfekt för bad och en liten restaurang som välkomnar naturister.

Det finns också många ställen att skugga sig själv om den stekande solen skulle visa sig för mycket.

Vanliga frågor om stränder på Hvar

När är det bäst att besöka stränder i Hvar?

Vi rekommenderar att besöka Hvar Island under lågsäsong (april – början av juni, sept-okt).
Dagarna är inte bara långa och havet varmt, utan folkmassorna är mindre och mer hanterbara, vilket gör ön extremt trevlig och stränderna tystare. Stränder nära Gamla stan kan översvämmas av dagsturister mitt på dagen, så vi rekommenderar att du besöker dessa stränder antingen tidigt på dagen eller senare på eftermiddagen.

Vår favorittid på dagen att besöka många av stränderna på södra delen av ön, såsom Pokonji Dol, Mekićevica, Dubovica, Milna och Malo Zarace, är under sen eftermiddag, då ljuset gör himlen och havet orange. Men om du vill uppleva Adriatiska havets vackra blå färg, besök Hvars stränder under tidig eftermiddag. De mer avlägsna stränderna på norra delen av Hvar tenderar att vara bättre på morgonen till tidig eftermiddag.

Vad ska man ta med sig till stränder på Hvar?

Det är bra att ha med sig handduk, solkräm, vatten, matsäck, en bra bok och kontanter.

Lämna en kommentar

resebloggar.info