Sveriges Brantaste Skidbacke 2024 (LISTA & FAKTA)

Sverige är känt för sina fantastiska skidområden med många utmanande skidbackar. För den erfarna skidåkaren finns det inget som slår känslan av frihet och adrenalin när man susar ner för en brant skidbacke. Och när det kommer till branta skidbackar har Sverige några av de allra bästa. Här presenterar vi några av Sveriges brantaste skidbackar, för den som är redo för en riktig utmaning.

Orkar du inte läsa? Här kommer en snabb lista med Sveriges brantaste skidbackar i ordning:

  1. Chocken, Idre Fjäll (46 graders lutning)
  2. Väggen, Hundfjället (45 graders lutning)
  3. Rännan, Lofsdalen (42 graders lutning)
  4. Nol i egga, Funäsdalsberget (40 graders lutning)

De brantaste skidbackarna i Sverige

1. Chocken i Idre Fjäll (46 graders lutning)

Maximal lutning: 46°
Skidanläggning:
Idre Fjäll
Plats:
Dalarna
Hastighetsrekord: 180,53 km/h

Den brantaste backen i Sverige (och möjligen hela Norden) heter Chocken och finns i Idre. Många skidåkare har sannolikt stått i anslutning till startbacken med otroligt höga pulser. Tyvärr har många olyckor även hänt på denna fantastiskt branta backe, där fartfyllda mästerskap i speedski har hållits.

Chocken är utpekad som en dubbelsvart nedfart och har en lutning på 46 grader på sin brantaste punkt i början. Chocken var betydligt brantare fram till 2002, med en vinkel på upp till 48 grader, men den byggdes om genom att spränga bort den brantaste delen efter att ett antal fruktansvärda incidenter inträffat där.

Chocken är ofta värd för speedski-tävlingar, inklusive tre världscuptävlingar och de svenska mästerskapen i störtlopp 2022. Väggen i Sälen, som sluttar en grad mindre och därefter är Sveriges näst brantaste backe, är dock en snabbare backe än Chocken.

Tyvärr har det inträffat flera olyckor på Chocken. En 23-årig man från Borås ramlade i Chocken år 2000 och satte en sten i rullning, som träffade mannens huvud och orsakade hans död. Den tidigare vd:n för Idre Fjäll fick villkorlig dom och 75 dagsböter för vållande till annans död. I tingsrättens dom från 2004 stod det att Idre hade ansvar för att se till att det inte fanns lösa stenar i närheten.

En annan betydande incident med förberedelsen av backen inträffade 2001. Pistmaskinen höll på att vinschas upp när kabeln som höll den gick sönder, vilket ledde till att utrustningen ramlade nedför backen och skadade pistmaskinföraren allvarligt. Backen byggdes om året därpå med en två grader flackare sluttning.

Kabeln gick sönder igen 2013, men den här gången började inte pistmaskinen rulla, och föraren blev tack och lov oskadd.

2. Väggen i Hundfjället (45 graders lutning)

Maximal lutning: 45°
Skidanläggning:
Hundfjället, Sälen
Plats:
Dalarna
Hastighetsrekord: 198 km/h

Väggen i Hundfjället är cirka 500 meter lång och sluttar i 45 graders vinkel. Backen passar bra för speedski eftersom den är len, bred och något lång. Innan Chocken I Idre byggdes 1998 var Väggen Sveriges brantaste backe. Även om Väggen har en grad mindre lutning än Chocken, så är denna backe snabbare. Hastighetsrekordet på denna backe är 198 km/h, vilket gör den till Sveriges snabbaste backe.

På grund av dess höga hastighet så har ett antal olyckor inträffat i backen. En kvinna i 50-årsåldern omkom år 2005 efter att hon tappade kontrollen och började glida nerför Väggen i hög hastighet. Hennes barn, som var 12 år gammal, såg händelsen och informerade liftpersonalen. Efter att ha blivit medvetslös flögs kvinnan till sjukhuset med helikopter, men det var tyvärr försent.

En 25-årig man skadades allvarligt samma vinter när han körde skoter uppför samma backe (trots att det är förbjudet att göra detta), och 2020 gick det två laviner i närheten av Väggen som kunde ha gått väldigt illa, men lyckligtvis kom ingen till skada.

Väggen i Sälen, som kan få även den mest erfarna åkaren att känna sig illa till mods, är åtminstone Sveriges snabbaste och näst brantaste backe.

3. Rännan i Lofsdalen (42 graders lutning)

Maximal lutning: 42°
Skidanläggning:
Lofsdalen
Plats:
Härjedalen
Hastighetsrekord: Saknas

Med 42 graders lutning är Rännan i Lofsdalen Sveriges tredje brantaste backe. Hovärken, som ligger 1125 meter över havet, är där backen börjar.

Rött utgör den första delen av backen och övergår sedan till Rännan, som är den brantaste delen.

Backen planar ut efter Rännan och övergår till en grön backe som leder hela vägen tillbaka till liften. Backen är totalt 600 meter lång.

4. Nol i egga, Funäsdalsberget (40 graders lutning)

Maximal lutning: 40°
Skidanläggning:
Funäsdalsberget
Plats:
Härjedalen
Hastighetsrekord: Saknas

Nol i egga, Funäsdalsbergets brantaste backe och den fjärde brantaste skidbacken i Sverige, öppnade för verksamhet 2008.

Vid Funäsdalsberget ligger Nol i egga ovanför Kvans Gästcenter och nära parkområdet. Nol i egga är 800 meter lång och 70 meter bred med 40 graders lutning. Den har en fallhöjd på 310 meter, vilket kan kännas extra tufft då den inte längre prepareras.

Skidåkare som åker ned för en brant skidbacke

Andra branta skidbackar i Sverige

Skidorterna i Sverige har ett antal branta skidbackar utöver de vi redan har listat.

Tyvärr är det svårt att hitta information om det exakta antalet grader lutning som dessa backar har. Men vi vet vilka backar vid respektive skidort som är brantast.

Brantaste skidbacken i Åre

Stövelbranten, nedre delen av Årets störtlopp är sällan öppen och nypistad, men vid de sällsynta tillfällen då det är så kan du chansa och doppa dina skidsstavar i den medan du håller i hatten.

På sin brantaste punkt kan den mäta sig med Chocken, Sveriges brantaste backe, och att den dessutom har en skarp vänstersväng mitt i skogen gör det hela ännu mer otroligt.

Brantaste skidbacken i Vemdalen

Svartsåshanget, Vemdalens brantaste skidbacke, ligger i Klövsjö (backe 10). Hov Express är det snabbaste sättet att ta sig till toppen och början av Svartsåshanget, som har hela 38 graders lutning.

Brantaste skidbacken i Tärnaby

Granbacken (backe 17), en offpist-backe som går genom en skog, är den brantaste backen i Tärnaby. Anjaliften, liften som används för att ta sig till Granbacken, ligger precis i anslutning till backen. När det är mycket snö är puderskidåkning särskilt roligt här.

Brantaste skidbacken i Romme Alpin

Götes Brant är den brantaste skidbacken i Romme (backe 17). Götes Express, ankarliften Tvillingarna, Syd Express och Solklinten Express är bara några av liftarna som du kan använda för att ta dig till Götes Brant. Den enorma bonden Göte Reyier, som bor rakt nedanför denna branta backe, har backen Götes Brant uppkallad efter sig.

Hur klassificerar man olika backars branthet?

Enligt en svensk bedömning skapad av Naturvårdsverket bestäms skidbackens svårighetsgrad av den brantaste sträckan med en sammanhängande horisontell längd på minst 50 meter eller flera branta partier som tillsammans upptar minst en tiondel av den totala längden.

Olika färgers lutning

  • Grön (0-9 graders lutning): Mycket barn- och nybörjarvänlig, med platta backar för åkning.
  • Blå (9-15 graders lutning): Blå backar är lite brantare än gröna backar, men fungerar för alla typer av skidåkare.
  • Röd (15-25 graders lutning): Endast för åkare som har måttlig erfarenhet då det ä medelsvår åkning och relativt branta backar.
  • Svart (25-45 graders lutning): Endast för erfarna skidåkare. Svår terräng med mycket branta backar.
  • Dubbelsvart (45 graders lutning eller mer): Riskfylld åkning. Mycket erfarenhet krävs.

Från procent till lutning

Lutningen uttrycks ibland i procent, vilket ofta kan vara förvirrande. Du måste först vara medveten om huruvida en lutning uttrycks i grader eller procent för att förstå hur brant den är. Här är en snabb tabell som visar omvandlingen mellan procent och grader:

500%78,7 grader
100%45 grader
50%26,6 grader
20%11,3 grader

Om du har matematisk kunskap och en miniräknare till hands kan du även använda dig av följande formel:

Grader = Tan-1 (lutningsprocent/100)

Skidåkare som åker lift upp till brant skidbacke

Vanliga frågor om branta skidbackar

Vilken är världens brantaste skidbacke?

Det är inte officiellt vilken skidbacke som är världens brantaste. En skidbacke som i folkmun anses vara världens brantaste är Harakari som ligger i Mayrhofen, Österrike. Det är uppkallat efter den vardagliga japanska frasen för rituella samurajers självmord som kallas seppuku. Backen har en lutning på upp till 78%, en fallhöjd på 375 meter och en längd på ungefär 1500 meter. Som ett resultat är backen brantare än en hoppbackes startspår.

Hur brant är en svart backe?

Enligt Naturvårdsverket så är en svart backe en skidbacke med 25-45 graders lutning, där den brantaste sträckan har en sammanhängande horisontell längd på minst 50 meter eller flera branta partier som tillsammans upptar minst en tiondel av den totala längden.

Vilka backar är brantast i Europa?

I Europa finns flera många branta skidbackar och flera av dem finns belägna i Alperna. Några av de mest kända är La Chavanette (Frankrike), The Champagne Run (Frankrike), Harakiri (Österrike), Grand Couloir (Frankrike) och Tortin (Schweiz).

Lämna en kommentar

resebloggar.info