Sköldpaddor i Zakynthos – En stor guide

Zakynthos, en pittoresk grekisk ö i Joniska havet, är inte bara känd för sina soliga stränder och kristallklara vatten, utan också för sin fascinerande djurliv. En av öns mest ikoniska invånare är den hotade arten av sköldpadda, känd som den oäkta karrettsköldpaddan eller caretta caretta. Att få en glimt av dessa majestätiska varelser är en upplevelse utöver det vanliga och har blivit en av de mest eftertraktade aktiviteterna för besökare på Zakynthos.

Men var och hur kan man bäst se sköldpaddorna i deras naturliga miljö? I denna artikel kommer vi att utforska de bästa sätten att få en chans att bevittna dessa fantastiska varelser på Zakynthos och lära oss mer om bevarandet av denna hotade art. Låt oss dyka in i den spännande världen av sköldpaddor på Zakynthos och upptäcka hur man kan få en nära och personlig upplevelse av dessa fantastiska varelser.

Roliga turer tillgängliga! Det finns några verkligen rekommenderade sköldpaddsturer tillgängliga på Viator och GetYourGuide. De tar dig för att se sköldpaddorna, plus till några andra coola sevärdheter.

Platser där du kan se sköldpaddor på Zakynthos

Plats 1. Turtle Spot

Om du vill ha i princip 100% sannolikhet att se en sköldpadda när du är på Zakynthos så ska du besöka Turtle Spot i Laganas. När jag var i Zakynthos såg jag min enda sköldpadda här. Här står i princip dagligen en lokal fiskare som matar bläckfisk till en sköldpadda.

Trots den stora sannolikheten att se sköldpaddan är det väldigt få som känner till denna plats, och vi rekommenderar därför starkt att du tar dig hit om du vill se en sköldpadda i sin naturliga miljö.

Du behöver gå ut lite till den lilla hamnen, men när du väl är här är det knappt några folk alls. Det kan dock vara knepigt att ta sig hit med bil eller fyrhjuling på grund av en brant och smal backe som leder till denna lilla hamn. Du kan därför ställa dig en bit upp och gå ned sista biten för att även få lite extra motion på köpet.

Sköldpadda på Turtle Spot

Du hittar hit genom att använda kartan och vägbeskrivningen nedan. Om du bor i Laganas kan du enkelt gå hit, annars rekommenderas att antingen ta buss, taxi eller hyra moped, fyrhjuling eller bil.

På samma ställe finns även ön Cameo. Under ett dopp eller när du snorklar i detta område kan det hända att du stöter på en Caretta-Caretta-sköldpadda. Området mellan ön Cameo till den lilla hamnen Agios Sostis är det många som ser sköldpaddor på. När du simmar runt holmen, särskilt tidigt på morgonen och sen eftermiddag, är det relativt troligt att du kommer att stöta på ett par sköldpaddor. Om du inte vill låta sköldpaddan fly, närma dig den långsamt, närma dig den från sidan och rör den inte för att undvika att bli biten.

Plats 2. Stranden på Kalamaki, Laganas eller Agios Sostis

Det är möjligt att hyra kajaker eller trampbåtar på stränderna i Kalamaki, Laganas och Agios Sostis. För att hitta sköldpaddorna kan man följa utflyktsbåtarna, så fort man ser dem stillastående på en punkt betyder det att de har identifierat sköldpaddan och då är det bara att vänta på att de ska åka iväg.

Du kan också simma runt med cyklop på Kalamaki Beach och hoppas att du hittar någon sköldpadda där. Inget vi själv kunde se, men har man tur så ser man en!

Vi råder dig att inte hoppa i vattnet och inte heller komma för nära båtarna, eftersom de måste utföra många manövrar för att hålla sig nära sköldpaddan.

Plats 3. Båttur

Med tanke på att det är en av de bästa platserna i Europa att se sköldpaddorna på så är det kanske inte är så överraskande att det finns gott om researrangörer som erbjuder upplevelser med dessa sköldpaddor. Alla turer är dock inte skapade lika och inte alla reseföretag är miljövänliga, så var uppmärksam när du väljer vilka du åker med.

Ett företag med bra recensioner som alltid behandlar sköldpaddorna med respekt och aldrig låter för många turister komma nära djuren och stressa upp dem är ett måste.

Du kan lära dig mycket om ett företag och deras avsikter genom att kolla in deras hemsida eller läsa deras recensioner på Trip Advisor. Kolla även stjärnorna på Viator, där du kan boka upplevelsen och jämföra dem med varandra.

När du kommer in i sköldpaddans naturliga livsmiljö kan gästerna ta bilder av dem som simmar under båten med glasbotten och det finns möjligheter att snorkla runt dem också. Det är viktigt att man strikt följer miljövänligt beteende och inte bara släpper båtlaster med turister precis bredvid sköldpaddorna.

Du kommer att hoppa i vattnet på en specifik plats och om du får se dem, bra! Turerna för att se sköldpaddor på Zakynthos brukar kosta runt 400 kr.

Var man kan se sköldpaddorna kläckas

Det är tyvärr en liten chans att du kommer att kunna se de små sköldpaddsäggen kläckas under din semester på Zakynthos. Faktum är att kläckningen sker från slutet av juli och främst på natten. Men om du är tillräckligt motiverad och har lite tur, kommer du att kunna uppleva denna magiska upplevelse.

För att se kläckningen i ett par timmar varje dag bege dig till någon av stränderna Kalamaki, Dafni och Gerakas. Där ska du placera din handduk nära så många bon som möjligt (du ser borna tydligt, och handduken kan endast placeras på vattenbrynet). Så fort du märker WWF-volontärerna nära grupper av människor som står, är det dags att ta tag i kameran för att föreviga de små sköldpaddorna på väg mot havet.

Hur man ser sköldpaddorna på ett miljövänligt sätt

Även om dessa enorma djur med hårda skal kan verka som om de är nästan oövervinnliga, är de faktiskt ganska känsliga varelser och kan lätt bli stressade eller skadade om du inte är försiktig när du är runt dem.

Deras häckningsområden är otroligt sårbara och även om antalet medelhavssköldpaddor har ökat under de senaste åren, anses arten fortfarande vara utrotningshotad globalt.

Här är några tips för att se till att du ser sköldpaddor på ett sätt som inte skadar dem, deras ägg eller deras ömtåliga livsmiljöer.

Sköldpaddsunge som springer mot havet
  • Håll stränderna rena: Plast och andra typer av skräp är ett av de största hoten för havssköldpaddor i Medelhavet och i världen. För att hjälpa till att se till att deras ungar har en säker passage till havet och för att hålla deras känsliga matsmältningssystem fria från giftigt skräp, städa upp efter dig på stranden, eller ännu bättre, ta en sopsäck och gör lite strandstädning medan du är på Zakynthos.
  • Släck ljusen: Havssköldpaddors ögon är extremt känsliga och deras bebisar använder månen för att vägleda dem till havet när de kläcks. Var uppmärksam på starkt ljus på dina enheter. Rikta aldrig ficklampor direkt mot dem och om du fotograferar, stäng av blixten (även mitt på dagen).
  • Se upp för tecken: De underbara människorna på Sea Turtle Protection Society har markerat tusentals sköldpaddsbon varje år. Håll utkik efter tecken och se till att du inte kommer för nära kända bon.
  • Inga bränder på stränder där de föds: Du skulle bli förvånad över hur många turister som omedvetet går till stränder där sköldpaddorna föds och har en brasa. Jag tror inte att jag behöver förklara varför detta är en hemsk idé.
  • Slow The Boat: Om du är på en tur nära ett känt häckningsområde (även om det inte är en tur för att se sköldpaddor) och du märker att föraren kör för fort, säg åt honom eller henne att sakta ner. Det har varit otaliga sköldpaddor skadade och dödade av båtar på Zakynthos och förare måste veta att turister inte kommer att stå för att utsätta sköldpaddorna i fara genom att köra för fort.
  • Ring The Sea Turtle Conservation Center: Vid tveksamhet, ring en expert. Om du ser en skadad eller död havssköldpadda eller om du ser ett bo som ännu inte har märkts och som är sårbart för gångtrafik, kontakta Sea Turtle Conservation Centre och varna dem om situationen.

Vanliga frågor om sköldpaddor på Zakynthos

Vilka arter av sköldpaddor finns på Zakynthos?

Den sällsynta Loggerhead Turtle är vad de flesta människor kommer hit för att se och det här är en av de få platserna i världen där du kan vara ganska garanterad att upptäcka dessa forntida varelser. Detta är en av de bästa sakerna att göra i Grekland, så det är ingen överraskning att många turister (och forskare) kommer till sköldepaddeön Zakynthos specifikt för dessa sköldpaddor.

Den oäkta karrettsköldpaddan är en av världens mest studerade havssköldpaddor. De får sitt namn från sitt enorma huvud och spetsiga näbb. Vuxna kan växa upp till 114 cm i längd och väga så mycket som 160 kg.

Deras skal har en vacker gyllenbrun färg och deras reptilskinn är gul och brun. Om du redan har sett andra arter av havssköldpaddor medan du snorklat eller dykt runt om i världen, kommer du troligen att märka det unika utseendet på denna havssköldpadda direkt.

Hur skyddas sköldpaddorna på Zakynthos?

Zakynthos har en marin nationalpark som sträcker sig över delar av ön och omgivande vatten. Nationalparken etablerades 1999 för att skydda havsmiljön och dess ekosystem, inklusive sköldpaddor och andra marina arter. Inom nationalparken finns stränder och häckningsplatser för sköldpaddor som är särskilt skyddade. Det är en del av det ekologiska nätverket Natura 2000.

För att skydda sköldpaddornas häckningsplatser införs också regler för boende och strandaktiviteter. Det kan inkludera begränsningar för att bygga nära stränderna och begränsad tillgång till vissa områden under häckningssäsongen. Stränderna där sköldpaddor häckar kan också vara avspärrade för att skydda äggen och nykläckta sköldpaddor. När vi var där, under juli månad, var exempelvis stränderna där äggen låg stängda efter att solen gått ned tills 08:00 på morgonen efter.

Lämna en kommentar

resebloggar.info